Despina Rusu și Ileana Mohora sunt două țesătoare talentate din ale căror mâini ies cele mai frumoase și apreciate obiecte ce amintesc de simbolurile tradițional românești.

Țesăturile realizate în războiul bunicii sunt din nou la modă. Atât românii, dar mai ales străinii sunt fascinați de obiectele țesute manual, cu elemente care amintesc și acum de simbolurile și tradițiile românești. Mesajul costumelor populare lucrate la război și măiestria celor care le realizează trec dincolo de cuvinte.

Printre oamenii talentaţi care au pus și pun în continuare amprenta obiectelor meşteşugite, caselor, rânduielilor zonei, se numără și doamna Despina Rusu, țesătoarea magică din Țara Dornelor. Femeia ţese ie după ie şi tare se bucură că aceste obiecte vestimentare tradiționale românești sunt din nou la modă.

Despina Rusu țese cu drag și spor acasă, la război, însă recunoaște că tot mai puțină lume este curioasă să învețe să lucreze la război și își dorește câțiva ucenici care să-i vină în ajutor.

Undeva în Bucerdea Vinoasă, doamna Ileana Mohora realizează obiecte de artizanat extrem de apreciate de străini. Tehnica folosită de ea este aceeași ca acum zeci de ani sau chiar mai mulți în urmă. Se pune urzeala din fir de bumbac, se inavadește și apoi se țese.

„Străinii sunt interesați de majoritatea produselor. Ne mândrim că faima covoarelor viu colorate din Maramureș a ajuns pe toate continentele. „, spune meșterul popular Ileana Mohora.

Femeia a învățat tainele țesutului la război de la mama sa și se mândrește cu trei războaie la care țese sute de metri de pânză și covoare foarte apreciate în străinătate.