Localizat în municipiul Hunedoara, în sud-vestul Transilvaniei, Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor  și-a păstrat și astăzi în picioare, după șapte secole, turnurile bine înfipte în istorie.

Prima lui atestare documentară datează din anul 1443, a lui Ioan de Hunedoara, într-un document care s-a păstrat până în zilele noastre. De altfel, în Sala Cavalerilor se păstreză o inscripție în limba latină care, tradusă, sună așa – “această lucrare a făcut-o mândrul și mărețul Ioan de Hunedoara, guvernatorul regatului Ungariei, în anul Domnului 1452”.

Castelul a fost folosit în special ca reședință nobiliară, dovadă fiind și lipsa unor perimetre secundare de apărare. Este o construcție impunătoare cu o deosebită arhitectură gotică, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Sălile construite în această perioadă sunt Sala Dietei și Sala Cavalerilor. Mai amintim și Turnul Capistrano (după numele unui vestit călugăr), Turnul buzduganelor și Bastionul alb.

Fiul lui Ioan, regele Matei Corvin, a adăugat castelului o aripă nouă în stil renascentist – Loggia Matia – unde se păstrează, nu în condiții foarte bune, o frescă laică unicat, formată din 4 picturi, acestea descriu momentul primirii stemei familiei.

Castelul a aparținut familiei Huniazilor până în anul 1580. De-atunci și până în secolul 18 a intrat în posesia statului Habsburgic. În această perioadă, principele Gabriel Bethlen a înlocuit o parte din elementele gotice ale construcției, a ridicat noul turn al porții și palatul estic.  Mai apoi, din anul 1724 până în anul 1854, Castelul Corvinilor a fost sediul Administrației Minelor. În anul 1854, în urma unui trăsnet, a fost grav afectat de un mare incendiu. În următoarea perioadă, restaurarea castelului s-a realizat în mai multe etape.

Astăzi, Castelul Corvinilor este muzeu și poate fi vizitat. Accesul în castel se face pe un pod de lemn, susţinut de patru piloni masivi de piatră, ce face trecerea peste pârâul Zlaşti. La intrarea pe pod este statuia Sfântului Ioan de Nepomuk – protectorul podurilor şi al trecererilor peste apă. Imediat ce treci de poarta masivă de lemn, intri într-o poveste cu tot felul de domnițe, călugări, si prizonieri. Castelul are 42 de încăperi și se întinde pe mai mult de 7000 mp, iar turnurile sale au în jur de 70 de metri fiecare.

Foto1: wikipedia.org
Foto2: abjourney.com