După atâtea preparate grele, cu multă carne, aceste plăcinte cu varză sunt binevenite. Rețeta este foarte ușor de făcut, rapidă, economică și gustoasă.

Aveți nevoie de următoarele ingrediente: un pachet de foi de plăcintă, varză albă dulce călita simplu, în 50 de ml. de ulei, cu o ceapă, sare și piper. Mai aveți nevoie de 3 linguri de pesmet, ulei pentru uns și 100 de ml. de apă minerală carbogazoasă.

Mod de preparare: Se toacă varza și se pune la călit. Se pune uleiul într-o cratiță încăpătoare, se adaugă în uleiul încins ceapa tocată, apoi varza, sare și piper. Se călește la foc mic, amestecând din când în când, până când se înmoaie varza și se evaporă o mare parte din lichidul conținut. Se poate adăuga verdeață după gust (mărarul e foarte potrivit).

Apoi, se porneste cuptorul la 180 de grade Celsius. Se unge o tavă adâncă cu ulei și se suprapun pe fundul ei 3-4 foi de plăcintă, stropite cu ulei. Se presară peste foi pesmet, apoi se întinde un strat de varză călită. Repetăm pașii anteriori (3-4 foi unse cu ulei, presărat pesmet, strat de varză călită) și se încheie cu un strat de foi care se ung pe deasupra cu ulei. Se taie cu grijă plăcinta crudă în porții de dimensiunea dorită și se toarnă deasupra apă minerală carbogazoasă. Se dă tava la cuptorul preîncins la 180 de grade, pe treapta din mijloc a cuptorului. Se coace timp de 45 de minute, până ce se rumenește.

După ce se scoate din cuptor, se acoperă tava cu un șervet de bucătărie curat și uscat, lăsându-se plăcinta să se răceasca timp de 10-15 minute, acoperită.