Sărbătoarea Paștelui este marcată în Oltenia de obiceiuri străvechi ce țin de curățenie și de bucatele care se prepară în casă. „Curățenia de Paști” este strâns legată de ideea de primenire și de revenire la viață. Astfel, orice gospodină trebuie, ca în timp util, să aibă casa lună pentru primirea musafirilor pe parcursul a trei zile de sărbătoare. Această cerință, adânc înrădăcinată în tradiția noastră, are menirea de a face din fiecare dintre noi, cel puțin o dată în an, un om curat în fața lui Dumnezeu și a propriei conștiințe. Conform obiceiului, femeile nu au voi să doarmă în Joia Mare, pentru că vor dormi tot timpul anului.
Preparatele care în general nu lipsesc de pe masa oricărui creștin în ziua de Paști sunt ouăle roșii, drobul de miel, pasca și cozonacul. Ouăle se vopsesc în Joia Mare, considerându-se un păcat mare orice lucru făcut în casă vineri, când la Biserică se cântă Prohodul.
În unele zone din Oltenia, bărbații sunt cei care încondeiază ouăle, iar acestea sunt dăruite la masa de Paști. De asemenea, în dimineața de Paști, după ce oamenii se întorc acasă cu lumânarea aprinsă, nu au voie să intre în casă până nu culeg din grădină iarbă verde pe care o așează pe scările casei și pășesc pe ea înainte de a intra.
Oltenii respectă tradiția și în ziua de Paști îmbracă haine noi în semn de respect pentru această sărbătoare.
foto: adevarul.ro