Luna Iulie, denumită popular luna lui Cuptor, se mai numește și luna fierbințelilor și a coacerilor. Se spune că așa cât e de cald în luna lui Cuptor, tot așa va fi de frig în Faur (sau Făurar, Februarie). Lună prin tradiție consacrată secerișului, temerea principală a oamenilor era aceea de a nu-și pierde recolta obținută cu atâta trudă. De aceea, luna iulie este plină de zile în care este evitat lucrul, din dorința de a nu chema grindina sau incendierea grânelor.

Ana-Foca

În prima zi a lunii este Ana-Foca, o sărbătoare a focului, care poate cuprinde tot ce are mai de preț gospodarul. Se spune că cine nu păzește Ana-Foca și lucrează la vie, soarele îi va dogorî via și aceasta se va usca. Această zi e rea de trăsnet și de foc și se ține pentru a fi ferit tot anul de dăuna prin foc sau prin roaderea lucrurilor din casă de către șoareci.

Cosmandinul

Tot pe 1 Iulie se ține și ziua fraților Cosma și Damian, porecliți Doctori fără de arginți, căci umblau și tămăduiau fără să ia plată; ziua lor – zisă Cosmandinul – se ține pentru a fi feriți de boli.

Sfântul Sisoe

Acesta, pomenit de mulți, a fost de fapt un cuvios credincios în Christos, care a trăit în vremea Romei antice, retras în pustie, vindecând și făcând miracole. Pentru cuvioșia sa, poporul l-a numit „sfânt” și mulți îl invocă, fără însă a-i cunoaște povestea. Ziua lui este pe 6 Iulie și este ținută pentru copiii ce zac de „strânsoare”, de gâlci, de bube și de alte suferințe.

Panteliile

Surorile lui Sf. Ilie, Panteliile, reprezintă punctul culminant al sărbătorilor de vară: șapte zile înainte și șapte zile după Sf.Ilie, în care acționau severe interdicții de lucru, în vederea bunei stări a recoltelor. Panteliile se țin în perioada 13-27 Iulie; deoarece ele pot să pârjolească și să ardă recoltele, forța lor distrugătoare putea fi diminuată prin diferite interdicții de muncă, în cele 14 zile de Pantelii, care sunt pline de superstiții. În acest interval, sunt trei zile numite Circovii Marinei, 15-17 Iulie. Prima dintre ele, Ciurica, era o divinitate răzbunătoare, care „ciuruia” în bătaie pe cei care lucrau de ziua ei, care se ține pentru sporul casei, superstiția spunând că nu se dă nimic din casă. Altă superstiție de Ciurică: dacă vrei să nu-ți moară păsările de arșița verii să dai de pomană o găină neagră; sau se făceau cercuri de flori, prin care se treceau copiii bolnavi și cei apucați de spaime. În cea de a doua zi de Circovii Marinei, superstiția spune că nu e bine să te piepteni, să tai unghiile, să scoți gunoiul din casă; e primejdie de jigănii: lupii vin și strică vitele, fiind rău de pocitură, lovituri sau „luat din iele”. Sunt zile rele de cusut, de măturat, iar în noaptea de Marină, deci pe 16/17 Iulie, femeile goale zvântă balega de nuielele gardului, ca să se usuce, aceasta fiind bună pentru bube și descântat.

Marina sau Paliile

A treia zi a Circovilor Marinei, este Marina măcinica sau Paliile, când oamenii se fac frați de cruce și se numesc frați, iar femeile surate. Superstițiile sunt numeroase: nu se toarce, nu se coase, nu se taie în potloage și nici cu foarfecele nu se umblă; se spune că cine nu ține Marina, are parte de opăreala câmpului, de lupi, de pocituri; dar cine o ține are lipici în dragoste. Este recunoscută și magia făcută la Circovii Marinei, cu pelin, mărar sau cu buruieni de câmp, pe care o bătrână le face un cerc, prin care trec bolnavii și copiii care au diferite suferințe. Tot în ziua de Sf. Marina se culege in, din care se fac baiere (legături) de dragoste. Se spune că, așa cum e vremea la Marina, așa va fi toată toamna. Cântatul cicoarelor (mici insecte de câmp) prevestește o toamnă lungă și îmbelșugată.

Sfântul Ilie sau Parliile

Acest sfânt, sărbătorit pe 20 iulie, este prin excelență patronul verii, al arşiței, incendiilor, dar și al grindinei, pe care o poate trimite asupra recoltelor, dacă nu-i este respectată ziua; Sf. Ilie este și patronul albinelor. Superstiția spune că nu e bine să mănânci mere înainte de Sf. Ilie, iar atunci, întâi duci merele la biserică sau dai de pomană la copii. Dacă nu duci mere întâi la biserică, copacii nu mai rodesc anul viitor; cine nu ține ziua lui, nu are noroc la albine. Altă superstiție este ca până în această zi să nu arunci mere în sus sau să le tăi cu cuțitul, pentru că e rău de grindină. La fel, se spune că dacă bate piatra de Sf. Ilie, după aceea nu mai e pericol; dacă va tuna în această zi, nucile și alunele vor fi viermănoase.

foto: zastavki.com