Jurnalist cu ștate vechi în presă, Oana Botezatu și-a luat inima-n dinți și a început, de curând, împreună cu soțul său să producă lumânările Cup &Candle cu motive tradiționale. Am stat de vorbă cu Oana și am aflat mai multe despre acest nou meșteșug de care se simte atrasă!

Oana, cum s-a născut acest proiect?

Aveam în minte de multă vreme seria de lumânări Cup & Candle cu motive tradiționale. Noi vindem lumânările noastre (care sunt făcute din ceară naturală de soia 100%, fără parafină sau alți compuși toxici) și în străinătate, cu precădere la români stabiliți peste hotare, iar ei, fiindcă duc dorul țării, iubesc tot ce e autentic românesc și tot ce nu găsesc de cumpărat acolo. Fără îndoială însă că sunt mulți iubitori de românesc autentic și în țară.

La Cup & Candle, povestea e așa: lumânarea noastră vine la pachet cu un recipient (ceașcă, pahar, sticlă) care poate fi folosit și după ce arde ceara. Lumânarea, deci vine cu o experiență întreagă, iar după ce experiența se consumă, îți rămâne un obiect drag, unicat sau realizat în serie mică, pentru totdeauna (dacă nu-l spargi J).

Pentru cei care iubesc România, cu tot ce e frumos în ea, am ales să turnăm lumânările noastre în cești de cappuccino din porțelan, pe care le-am imprimat cu motive populare din mai multe zone ale țării, pe care le-am ales cu grijă.

După ce lumânarea nu va mai fi, rămâi cu o ceașcă personalizată cu motiv popular dintr-o zonă care îți place (Moldova, Oltenia, Maramureș, Dobrogea etc.). Pentru început, seria #peRomânește are cinci lumânări, pentru cinci zone, însă pe parcursul acestui an vom mai adăuga și alte modele.

Ce înseamnă tradiția pentru tine și familia ta?

Surorile mele și fratele meu locuiesc în străinătate, sunt ceea ce noi numim „români plecați”. Lor le este dedicată în primul rând această colecție, #peRomânește. Pentru ei și pentru mine, tradiția, la fel ca familia, e sfântă. Noi, acasă, în Moldova, încă mai respectăm tradițiile. Nu ne îmbrăcăm în fiecare duminică în costum popular, dar un ștergar frumos, lucrat de mână, tot punem pe masă când mama scoate cozonacii din cuptor. Nu purtăm opinci, dar colindătorii nu ne lipsesc din ogradă, de Crăciun, niciodată. Nu mâncăm doar bucate tradiționale, dar vișinata tot mai bine o bem în ulcele mici de lut. Nu știm doine, dar colaci și turte de Crăciun și ouă înroșite cu frunză de ceapă știm să facem. Tradiția e bucurie și e familie, e iubire și e aproape. Și, cât se poate, vom încerca să le transmitem asta și celor doi băieți pe care îi avem.

Câți oameni sunt implicați? Cine face obiectele?

Recunosc, ne-am dori să fim mai mulți, dar, deocamdată, suntem doar doi oameni în povestea Cup & Candle – eu și soțul meu. Noi ne gândim colecțiile, noi ne adunăm materialele (de la ceară la parfum, și de la cești la hârtia de împachetat), noi ne imaginăm combinațiile de parfumuri, noi facem testele (de ceară, parfum, fitil, culoare etc.), noi ne scriem textele și, desigur, noi facem lumânările. Tot noi le ambalăm și le trimitem, împreună cu o vedere semnată de mână, cu stiloul, la cei care iubesc ceea ce facem (și cărora nu ne place să le spunem clienți, că-i prea rece acest cuvânt).

Sigur, însă, suntem norocoși să fi găsit și câțiva colaboratori fără de care nu am reuși să facem ceea ce facem (și cărora le mulțumim mult, mereu), oameni care ne ajută pe partea de creație, grafică, fotografie. Ah, și mai avem niște prietene foarte bune pe care testăm ideile noastre – ce nu le place din prima și nu le face să se entuziasmeze nu se întâmplă. Plus niște prieteni care ne ajută să dăm de veste lumii despre noile colecții.

De ce ai ales o colecția #peRomânește, o colecție în care promovezi motive tradiționale românești?

Noi, la Cup & Candle, facem în primul rând lumânări pe care ne place să le avem în casă (și chiar le avem), pe care ne-ar plăcea să le primim sau să le dăruim. Motivele populare autentice românești sunt bucăți dintr-o Românie pe care o vom iubi până la sfârșit. Dacă politicienii ne scot din minți, dacă oamenii cu care împărțim țara asta ne mai enervează, dacă sistemul românesc, de orice natură ar fi el, e defect și te face să urli, cu autenticul românesc nu se întâmplă asta. Orice ar fi, vom avea mereu, între toate relele, felii de bine și de frumos moștenite din străbuni, pe care trebuie să le prețuim, să le iubim și să le dăm mai departe. Motivele populare sunt din categoria asta și e păcat să nu le punem în valoare, dacă putem.

Cup & Candle este o afacere de familie. Dar nu e totul numai afacere, nu e totul numai despre bani. E vorba și să dai lumii ceva frumos. Între altele, noi, eu și soțul meu, eu jurnalistă, el avocat, facem lumânări. Asta am învățat noi, singuri, să facem, în ultimii ani. Facem lumânări care sunt mai mult decât simple lumânări, sunt piese ce ard, odată cu ceara, multă emoție. Dorul de românesc e una dintre cele mai frumoase emoții și e păcat să nu o dăm mai departe.