În acest weekend, are loc la Hoghilag (lângă Sighișoara), un eveniment mai special – Sărbătoarea tuberozelor.

Hoghilag este primul sat din România unde se cultivă tuberoze încă din anii ’60, motiv numai bun de a organiza o sărbătoare așa cum se cuvine.

Așadar, în zilele de sâmbătă 5 august și duminică 6 august, vă puteți bucura de un tur de vizitare a culturilor de tuberoze ale localnicilor unic în România, ateliere creative de parfumerie și de bijuterie florală, gătit cu flori, precum și proiecții de filme și degustări de mâncare tradițională și bucate gătite cu flori.

Sărbătoarea Tuberozelor se desfășoară în curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag și dezvăluie turiștilor cele 30 de gospodării în care sătenii cultivă tuberoze.

”Prin organizarea evenimentului Sărbătoarea Tuberozelor contribuim la dezvoltarea unui circuit turistic strategic în România, unul durabil care pune în prim plan tradițiile locului, moștenirea lăsată aici de sași, precum și comunitatea din Hoghilag și din împrejurimi. Ne-am dorit să arătăm publicului ce este unic în Hoghilag. Să reînchegăm și să redăm mândria localnicilor, fiindcă este important să spunem poveștile care ne diferențiază pentru a ne păstra valorile și a le duce mai departe. Următorul pas este să înscriem Hoghilag în cadrul Destinațiilor Europene de Excelență și deja avem un răspuns pozitiv din partea autorităților”, a declarat Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag.

”Așa cum Franța are lanurile de lavandă, la fel România are câmpurile, grădinile de tuberoze din Hoghilag. Cu o tradiție de peste o sută de ani în cultivarea tuberozelor, Hoghilag se numește astăzi și Tărâmul tuberozelor. Am gândit Sărbătoarea Tuberozelor ca pe un eveniment de tip concept, care să arate atât latura tradițională, cât și latura culturală a ținutului Hoghilag.

Astfel, oferim pentru publicul larg o paletă de activități, de la tururile unice în România în grădinile de tuberoze, la ateliere și workshop-uri creative cu valoare culturală și aducem și câteva experiențe de lux – fiindcă avem inclusiv ateliere de parfumerie și câte o cină cu mâncare tradițională în locuri de-a dreptul paradisiace.

Turiștii români, dar și turiștii străini vor putea vizita, de asemenea, cele mai importante obiective istorice și arhitectonice din zonă. Se vor putea întâlni și cu o parte dintre localnici, mulți dintre ei fiind adevărate personaje. Sărbătoarea Tuberozelor este o experiență surprinzătoare, completă și plină de valoare”, a declarat pentru presă Claudia-Romana Rista, director executiv al evenimentului Sărbătoarea Tuberozelor.

Sursa: thetrends.ro

www.thetrends.ro/2017/07/31/hai-la-sarbatoarea-tuberozelor-de-la-hoghilag/