8 lucruri neștiute despre orașul Timișoara

0
3924

Timișoara este un oraș de care te poți îndrăgosti iremediabil. Iată câteva lucruri inedite pe care ar trebui să le cunoști despre Funtea Banatului.

Timișoara a fost primul oraș european, și al doilea după New York la nivel global, care a introdus iluminatul electric stradal. Se întâmpla în anul 1884.

Râul Bega a fost primul canal navigabil din România, fapt ce a dus la creșterea comerțului în acele vremuri.

A fost primul oraș de provincie care a câștigat titlul național la rugby, în anul 1972.

Și tot Timișoara a fost primul oraș din Europa care a avut un tramvai. Acesta a fost inaugurat pe 8 iulie 1869, a fost realizat din lemn la Viena și funcționa tras de cai. 15 persoane se puteau deplasa lejer cu ajutorul lui.

Timișoara este cel mai mare oraș din Vestul țării, având o populație de aproximativ 400.000 de locuitori.

Palatul Baroc de aici este unul cu o arhitectură splendidă, printre cele mai apreciate de la noi. Muzeul care se regăsește acolo adăpostește colecția de portrete unice ale nobililor din elita bănățeană a secolelor XVIII și XIX, unde poți să vezi cum erau îmbrăcați domnii și domnițele acelor vremuri!

Timișoara este orașul ales pentru a fi Capitala Culturală Europeană în anul 2021.

Timișoarei i se mai spune și ”orașul rozelor”. Două familii aristocratice de florari, Mühle și Niemetz, au înnobilat orașul cultivând peste 1400 de soiuri de roze exportate în tot Imperiul Austro-Ungar și la case regale din toată Europa- de aici și denumirea de ”orașul rozelor”.