Ca pentru toți românii, sărbătorirea Sfintelor Paști este prilej de mare bucurie și pentru bucovineni și începe o dată cu Duminica Floriilor. Floriile poartă, în Bucovina, numele de Duminica Stâlparilor, și se spune că această duminică le arată cum va fi anul în curs; după cum va fi timpul în ziua de Florii, aşa va fi şi în ziua de Paşti, iar dacă de Florii ies broaştele, atunci vara va fi frumoasă.

În Bucovina, atât obiceiurile legate de Sfintele Sărbători de Paşti, cât și cele legate de Florii, definesc cu precădere personalitatea bucovineanului, iar ramura de salcie sființită la biserică are nenumărate semnificații.

  1. În Duminica Floriilor se sfinţesc la Biserică ramurile de sălcii, sau ”mâţâşorii”, cum îi numesc bucovinenii. Ramurile înmugurite sunt duse acasă şi aşezate la icoane pentru că așa aduc spor în gospodărie, dar şi spor în dragoste pentru fete.
  2. Bucovinenii cred că ramurile sfințite au efect tămăduitor în caz de boală, așezându-le sub perna celui suferind. Oamenii înghit mâţişori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriţi de diferite boli. Iar bătrânele se încing cu salcia ca să nu le mai doară şalele.
  3. Ramurile sunt puse şi pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Există credinţa că abia acum pomii încep să rodească. De asemenea, nu se plantează pomi înainte de Florii, de teama ca aceştia să nu rămâna fără rod.
  4. În ziua Floriilor, stupii sunt împodobiţi cu ramurile de salcie sfinţite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină.
  5. În unele așezări, ramurile sunt aruncate în curte cand începe să bată grindina.
  6. Ramurile de salcie îi feresc pe oameni de duhurile necurate.
  7. Sunt părinţi care îi ating pe copii cu nuieluşa de salcie, la întoarcerea de la biserică, în credința că aşa vor creşte sănătoşi şi înţelepţi.
  8. Se spune că nu e bine sa renunți la aceste ramuri sfințite, așadar ele rămân în casele bucovinenilor până la celelalte Florii.

Foto1: www.zenivers.ro
Foto2: http://leyleginguncesi.blogspot.ro