Staţiunea Băile Herculane este situată în judeţul Caraş-Severin, pe Valea Cernei, fiind cuprinsă între două masive muntoase, Munţii Cernei şi Munţii Mehedinţi. Altitudinea staţiunii este de 168 m deasupra nivelului mării.

Băile Herculane sunt una din puţinele staţiuni balneare construite de romani care îşi mai păstrează şi azi funcţia de altădată. Romanii au fost cei care au pus bazele staţiunii, pe la jumătatea celui de-al II-lea secol d. Hr. Numeroase izvoare scrise şi descoperiri arheologice (temple, statui, monede, vase, statuete, apeducte, obiecte de podoabă şi ornament vestimentar, un număr foarte mare de inscripţii) stau mărturie a vieţii efervescente din staţiunea de odinioară.

După aproape două secole de strălucire, odată cu retragerea aureliană vechile terme romane din Valea Cernei, ca de altfel toate oraşele Daciei, cunosc un regres şi, pentru o lungă perioadă istorică, menţionările documentare ale staţiunii lipsesc.

După Pacea de la Passarowitz (1718), zona este colonizată cu germani, cehi, italieni, spanioli şi alte naţionalităţi, se construiesc fortificaţii militare la Mehadia, Adakaleh, Orşova, în acest context fiind descoperite şi ruinele romane de la Băile Herculane. Din dispoziţia generalului Florimund Mercy, începând cu 1724, se trece la refacerea staţiunii. În secolul al XVIII-lea, lucrările începute aici sunt distruse în repetate rânduri, în timpul campaniilor militare desfăşurate în regiune.

Adevărata dezvoltare a băilor va începe în zorii secolului al XIX-lea. Sunt ridicate după 1810 o serie de construcţii durabile, care în mare parte dăinuie şi astăzi. Clădirile, aparţinând stilistic unui baroc austriac impresionant, formează nucleul vechi al staţiunii, putând fi admirate în jurul Pieţei Hercules. La 1817 staţiunea primeşte denumirea de Băile Herculane (Herculesbad).

Staţiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalităţi, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I şi împărăteasa Charlotte, împăratul Franz Josef şi împărăteasa Elisabeta. În 1852, împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind ceea mai frumoasă staţiune de pe continent, iar împărăteasa Elisabeta descrie în jurnalul său Băile Herculane ca o locaţie distinsă şi încântătoare.

Numeroase aşezăminte balneare şi facilităţi de cazare au fost construite la Herculane pe tot parcursul ultimilor 150 de ani. În 1847 se instalează statuia lui Hercule, donată de principele moştenitor Carol, pe locul fântânii din marmură roşie din centrul staţiunii. În 1862 se amenajează Parcul central iar în 1864 se construieşte podul de piatră cu coridor acoperit peste Cerna, din centrul staţiunii. În 1869 încep construcţiile la Şcoala de înot (ştrandul central). Sub administraţia maghiară este canalizat râul Cerna în dreptul staţiunii (1875), se înfiinţează gara şi se inaugurează calea ferată Timişoara-Orşova (1886-1887) iar în 1894 se construieşte centrala electrică şi se introduce electricitatea în staţiune.

Investiţii importante la Băile Herculane se vor face şi după 1919, când staţiunea intră sub administraţie românească, iar statul român va lua măsuri pentru menţinerea prestigiului Băilor Herculane. Acum Băile Herculane devin o staţiune permanentă. Se construiesc sobe de teracotă în hoteluri şi este introdusă apa curentă în camere. Se introduc noi proceduri de tratament şi se înfiinţează instituţii medicale de specialitate: Laboratorul de balneologie, Institutul de fizioterapie, Spitalul de izolare pentru pacienţi cu boli infecto-contagioase.

În anul 1948 staţiunea este naţionalizată. După 1968 se vor construi la Băile Herculane hoteluri noi, complexe sanatoriale şi baze de tratament moderne, construcţiile urmând a prescrie noua linie de dezvoltare urbanistică a staţiunii. După 1989 se vor construi alte hoteluri şi pensiuni, urmărind, prin facilităţile oferite şi prin standardele ridicate ale serviciilor, satisfacerea exigenţelor unor turişti din ce în ce mai interesaţi de agrement, odihnă sau tratament în staţiune.

Băile Herculane sunt situate pe aceeaşi paralelă cu Veneţia şi Nisa. Staţiunea beneficiază de un climat temperat-continental de tip depresionar cu semnificative influenţe vestice şi mediteraneene. Climatul blând este datorat cu precădere situării şi orientării Văii Cernei, care feresc staţiunea de influenţa continentală şi o expun celei mediteraneene.

Aerul de la Băile Herculane prezintă de o ionizare naturală similară celui ce poate fi respirat la o altitudine de 3.000 m. Aeroionii pot acţiona asupra organismului pătrunzând în plămâni odată cu aerul inspirat sau direct asupra pielii. În toate cazurile de tratament cu ioni negativi se constată o ameliorare a stării generale a organismului, reglarea tensiunii arteriale şi a unora din tulburările endocrine. Migrenele şi insomniile sunt pozitiv influenţate de aeroionizarea staţiunii.

Proprietăţile terapeutice ale apelor minerale de la Băile Herculane au fost studiate începând din secolul al XVIII-lea. La 1770, medicul vienez Krantz începea aici primele cercetări, iar aproape un secol mai târziu Schneider şi Kottsdorfer efectuau o analiză aprofundată a izvoarelor minerale din staţiune. În ziua de azi, caracteristicile apelor de la Băile Herculane sunt bine cunoscute, făcând obiectul a numeroase studii de specialitate.

În împrejurimile staţiunii Băile Herculane, înşirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 km, sunt cunoscute 16 izvoare cu apă termominerală, clasificate în funcţie de caracteristicile fizice, compoziţia chimică şi calităţile curative în 5 grupe.

Băile Herculane oferă ape termominerale clorurosodice, bicarbonatate, bromurate, iodate şi sulfuroase cu diverse grade de mineralizare. Apa unora dintre izvoare conţine hidrogen sulfurat în concentraţie de până la 60 mg/l. Izvoarele de la Băile Herculane au o radioactivitate ridicată, fiind comparabile prin valoare cu cele de la Vichy şi Mont Dore.

Indicaţii terapeutice

Ca proceduri terapeutice, la Băile Herculane sunt disponibile hidroterapia, electroterapia, masajul, proceduri de recuperare funcţională, cultura fizică medicală, acupunctura etc.

Prin tratamentele efectuate în staţiune pot fi recuperate cu succes afecţiuni precum reumatismul cronic inflamator şi degenerativ, boli ale aparatului locomotor şi sistemului nervos periferic, afecţiuni ale aparatului respirator, afecţiuni ginecologice cronice, diabetul zaharat incipient, intoxicaţii cu metale grele, boli digestive sau unele afecţiuni ale ochilor.

Apele termale din staţiune sunt contraindicate în cazuri de boli acute, tumori, tuberculoză, sarcină, epilepsie, sindrom hemoragic şi în cazul unor tulburări psihice.

Timp liber & atracţii turistice

Staţiunea oferă multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber. Puteţi vizita muzeul de istorie al Băilor Herculane şi monumentele din centrul istoric, puteţi practica diverse sporturi pe terenurile special amenajate sau puteţi petrece câteva ore la ştrandurile cu apă termală în aer liber.

Plimbările prin staţiune constituie în sine o modalitate extrem de relaxantă de a petrece timpul liber, admirând arhitectura faţadelor şi peisajul minunat oferit de munţi.

Dacă vă aflaţi în staţiune în perioada potrivită, aveţi ocazia de a lua parte la diverse sărbători ce se desfăşoară anual în staţiune şi în împrejurimi: Sărbătoarea liliacului de la Ponoare şi Nadanova (în luna mai), Sărbătoarea lui Tudor de la Padeş (în iunie), Festivalul Pinului Negru de Banat de la Băile Herculane (iunie), Festivalul internaţional de folclor Hercules din staţiune (august), Zilele staţiunii (septembrie), Nedeia Băilor, Festivalul ţuicii de la Băile Herculane (octombrie).

În împrejurimi pot fi vizitate mai multe puncte de atracţie turistică. Pot fi organizate excursii în munţii ce înconjoară staţiunea, pe Valea Cernei şi în perimetrul Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei. Pot fi vizitate oraşele Drobeta-Turnu Severin (podul lui Traian, Muzeul Porţilor de Fier), Orşova şi hidrocentrala de la Porţile de Fier sau se poate opta pentru o excursie cu vaporul pe Dunăre (Cazane, Tabula Traiana). Oraşul Târgu-Jiu oferă turiştilor ocazia de a vizita complexul muzeal Constantin Brâncuşi. Alte excursii se pot organiza la Mănăstirea Tismana sau la complexul carstic de la Ponoare etc.

Băile Herculane, un loc care trebuie bifat pe lista!

Băile Herculane – izvoare nesecate pentru sănătate foto: Al Pikalsk

Baile Herculane foto: Allnumis