De câte ori nu vi s-a făcut poftă de o porție zdravănă de papanași pufoși, garnisiți cu smântână și dulceață din belșug? Cu gândul la acest desert minunat, am pornit la scris rețeta. Trebuie să o încercați!

 

Ingrediente: 250 de grame de brânză de vaci, 230-250 grame făină, o linguriță rasă de sare, 2 ouă întregi, 1 linguriță de scorțișoară, 1 linguriță de praf de copt, 1 plic de zahar vanilat, coajă rasă de lămâie (opțional). Mai aveți nevoie și de ulei din abundență pentru prăjit, ceva făină pentru presărat planul de lucru, iar pentru servitdulceață, după gustul fiecăruia și smântână.

Mod de preparare: Într-un vas se pune brânza, se adaugă sarea, zahărul vanilat, scorțișoara și o linguriță de praf de copt. Se mărunțește totul cu furculița și se omogenizează, apoi se adaugă cele două ouă. Se omogenizează atât ouăle, cât și brânza, apoi se adaugă făină. Se frământă doar până când se omogenizează toate ingredientele. Trebuie să obțineți un aluat care să nu se lipească de mâini, dar nici nu trebuie să fie tare. Se presară apoi planul de lucru cu faină pentru ca aluatul să nu se lipească, se împarte în cinci bucăți pentru papanași și încă 5 bucăți mai mici pentru moț. Pentru prăjit, ideal este un vas de fonta sau o cratiță cu fundul mai gros, în care turnăm uleiul. Se prăjesc pe rând papanașii, la foc mic, până când se rumenesc frumos, se scot pe o hârtie absorbantă și se servesc calzi, garnisiți cu dulceață și smântână. Poftă bună!