Fie că eşti turist sau îți vizitezi rudele, în orice sat din Transilvania, în ziua de dinaintea Crăciunului, vei auzi un guiţat de porc ce strigă pentru ultima oară în gospodăriile localnicilor. Tăiatul porcului în Transilvania este o tradiţie care reuşeşte să adune la un loc familia. Întreaga zi este în fapt un ritual care trebuie respectat cu temeinicie pentru ca preparatele rezultate să bucure întreaga familie pentru tot restul anului.

Cel mai importat moment al tăierii porcului privit de bătrăni este scosul splinei. Ei  urmăresc cu interes acest moment, fiindcă ştiu că dacă splina este groasă, iarna va fi grea dar vara roditoare, iar dacă splina este subţire, iarna va fi mai blândă însă vara nu va fi la fel de roditoare.

Un alt moment important este pârlirea porcului. În trecut acest lucru se făcea cu ajutorul paielor, gustul şoricului fiind mult mai bun. Dar acest obicei se practică mai puţin astăzi, fiind obişnuit să se folosească arzătoare pe gaz. După ce porcul este rumenit se trece la curățarea şoricului.

Dacă porcul este bătrân nu va mai fi jupuit, însă din pielea sa bătrânii de la ţară îşi fac opinci care să le ţină cald în casă. După ce se termină cu şoricul, porcul este tranșat și se scot măruntaiele din care gospodina va pregăti: cârnaţi, caltaboşi, tobă şi câte şi mai câte. Toate vor umple pe rând cămara şi podurile caselor de la ţară.

La sfârșit, toti cei care au ajutat la tăierea porcului se vor așeza la masă și vor servi “Pomana porcului”. Se spune că este cea mai gustoasă mâncare care se pregătește imediat după tăierea porcului.

Foto: www.radioconstanta.ro