Sub numele de Peştera Sfântului Andrei este cunoscut un aşezământ religios (mănăstire), situat în Dobrogea, în apropierea localităţii Ion Corvin, judeţul Constanţa. Este construit în jurul unei peşteri în care tradiţia populară spune că a trăit şi creştinat, Sfântul Apostol Andrei. Peştera se găseşte la mai puţin de 2 kilometri de „Cişmeaua Mihai Eminescu”, la apoximativ 4 kilometri de şoseaua Constanţa – Ostrov.

După ce în timpul stăpânirii otomane, peştera a fost uitată, prin 1943 a fost redescoperită de preotul Constantin Lembrau, împreună cu avocatul Ion Dinu, pentru că în 1944, peşterea să fie resfinţită şi redată cultului, prin construirea unei turle şi a unui zid de protecţie. Dar, revine în uitare până după 1989, când se reîncep lucrările de dezvoltare a ansamblului monahal.

Abia din 1990 părintele Nicodim Dincă, monah de la mănăstirea Sihăstria, împreună cu părintele ieromonah Victorin Ghindaoanu, s-au apucat de reamenjarea peşterii şi construirea mănăstirii.

În peşteră se află icoană Sfântului Andrei, cel cunoscut drept apostolul care a creştinat ţinuturile de la nord de Dunăre. În pronaos, într-o nişă, se află un fel de pat, scobit în piatră, despre care se spune că era folosit de Apostolul Andrei pentru a se odihni. În decursul timpului aici a fost un loc în care se aprindeau lumânări. Acuma este folosit de cei care se află în suferinţă pentru a găsi alinare de la boli. De asemenea, călugării citesc rugăciuni pentru bolnavi şi Moliftele Sfântului Vasile cel Mare.

În prezent, Mănăstirea are o biserica mai mică, ridicată între 1994 – 1995, fiind sfinţită cu Hramul Acoperământul Maicii Domnului. O a treia biserică, mai mare, a fost construită între 1998 – 2002.

În Biserica cea mică se păstrează moaştele Sfântului Andrei. Este vorba de o cruce în formă de X, aflată în faţă altarului, în partea stânga, iar în centru are o părticică din degetul Sfântului Andrei, adusă de la Mitropolia Trifiliei din Grecia.

Ca să ajungă aici, pelerinii pot merge până la Cernavodă, după care să se îndrepte spre sud, înspre Ostrov. Când ajung în localitatea Ion Corvin, un indicator îi îndreaptă pe un drum lateral, iar după 3-4 kilometri vor ajunge la mănăstirea situată într-o pădure mirifică.

foto: Doxologia