24 februarie este sărbătoarea iubirii la români. Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor îndrăgostiți şi patron al iubirii.

Legenda spune că Dragobete era fiul babei Dochia, un flăcău chipeş şi iubăreţ, care seducea toate femeile care îi ieşeau în cale. De aceea, el a rămas până în ziua de astăzi un simbolul suprem al dragostei autohtone.

În unele zone ale țării, pe 24 ianuarie, tinerii se îmbrăcau în straie de sărbătoare și se strângeau în păduri ca să culeagă primele flori ale primăverii. Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, iar la prânz fetele porneau în fugă către sat. Băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, iar spre seară, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei.

Conform anumitor superstiţii, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături: “Dragobetele săruta fetele!”.

Dacă vremea era mohorâtă în această zi, dacă ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-una din casele din sat “să facă de Dragobete”, adică să petreacă, să lege prietenii, să se ţină de jocuri.

Tot de Dragobete, bătrânii satului acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă. Ei credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă şi se urnesc în construirea cuiburilor.

În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii îşi unesc destinele prin logodnă, promiţându-şi iubire și credinţă veșnică.

În vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topirea ei era considerată ca având proprietăţi magice în iubire şi în descântecele de iubire, dar şi în ritualurile de înfrumuseţare. Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele îşi clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase şi atrăgătoare ca şi zânele.

În această zi, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul anului…

Este obligatoriu ca în această zi bărbaţii să se afle în relaţii bune cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.

Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica nopții de Bobotează. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă.