Castelul de Lut, locul de basm care atrage sute de turiști în Valea Zânelor

0
2550

La 40 km de Sibiu, în Valea Zânelor, se află un castel a cărui veste s-a dus deja peste mări și țări. Construit din materiale ecologice, de către meșteri pricepuți din Maramureș, Castelul de Lut este desprins parcă dintr-o carte de povești, spre deliciul celor care ajung să îl viziteze.

Castelul, care urmează să fie transformat în pensiune, dispune de zece camere şi o amprentă la sol de 320 mp. Fundaţia a fost realizată din beton şi pietre, structura este din lemn, iar pereţii sunt construiţi din cob (buștean de olid și apoi acoperit cu cob), un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip.

„Eu de mult cochetam cu ideea de a fugi din Bucureşti. Mama fiind ardeleancă, vacanţele de vară le petreceam la Mândra, în zona Făgăraşului. Prin 2005-2006 am început să caut teren în zona Sibiului, pentru că mi-a plăcut, iar în 2006 am cumpărat terenul de 8.000 mp de la Porumbacu de Sus”, a declarat presei Răzvan Vasile, proprietarul locului.

„Tencuiala exterioară este de var și nisip și turnurile sunt din piatră de rău, zidite cu var și nisip”, a explicat Răzvan Vasile, pentru casenaturale.org. Totul este realizat cu materiale naturale, iar ferestrele şi uşile sunt diferite, fecare cameră având intrarea sa separată.

Castelul de Lut, structurat pe două nivele, parter și mansardă, îi aduce aminte proprietarului de verile pline de povești petrecute în copilărie alături de bunici în satul Mândra din Ţara Făgăraşului. Așa i-a venit ideea de a construi acest minunat loc, unic în țara noastră.

Locul s-a transformat deja într-un obiectiv turistic, iar oamenii conduc sute de kilometri ca să-l vadă. Mai mult, construcția impresionantă aflată în județul Sibiu a atras deja atenția presei străine, jurnaliștii BBC realizând un material despre castelul de basm.

Sursa foto: http://www.valeazanelor.ro/