Obiceiuri și tradiții de Sfinții Mihail și Gavril

0
2042

Pe 8 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc ziua Arhanghelilor Mihail și Gavril, căpeteniile îngerilor. În această zi, oamenii trebuie să respecte anumite obiceiuri străvechi: să nu muncească, să aprindă lumânări și să dea câteva ceva de pomană.

În sâmbăta de dinaintea acestei sărbători se dă de pomenă pentru sufletul morților, ziua numindu-se „Moșii de Arhangheli”.

Se aprind lumânări atât pentru cei în viață, cât și pentru cei dispăruți fără lumânare. În această zi, fiecare credincios trebuie să aprindă o lumânare care îi va fi „lumină de veci”, dincolo…

În tradiția românească se zice că Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului, dar și că este un luptător împotriva diavolilor.

Arhanghelul Mihail veghează bolnavii, la cap, când le este dat să moară și la picioare, dacă le este sortit să mai trăiască.

În popor se spune că arhanghelii sunt patronii casei, că ard păcatele omenești și purifică, prin post și rugăciune, conștiința.

Se mai spune că 8 noiembrie este zi de hotar între toamnă și iarnă.

Tot de ziua Arhanghelilor, nu se lucrează și nu se face treabă.

În zonele de munte, cei doi Arhangheli erau și sunt considerați ocrotitori ai oilor. De ziua lor, ciobanii obișnuiau să facă turte mari, din mălai, pe care le aruncau apoi în mijlocul oilor. Dacă turta pica pe pământ cu fața în sus, anunța o primăvară fertilă, cu mulți miei. Dacă turta pica cu fața în jos, prevestea oi sterpe. (Sursa.ziare.com)