Platoul Vârtoapelor – „Dumbrava minunată” a dacilor

0
3017

„Dumbrava Minunată” se află pe Platoul Vârtoapelor, la aproape 13 km de Sarmisegetuza Regia, în Munţii Orăştiei. Punctul de plecare spre poiană este comuna Orăştioara de Sus, parcul natural Grădiştea Muncelului.

În fiecare primăvară, Dumbrava se transformă într-un ținut fermecat, căci mantia de ghiocei care înfloresc și își păstrează frumusețea timp de câteva săptămâni îmbracă acest loc din mijlocul munţilor Orăştiei.

Localnicii le spun „ghiocei bogaţi”, denumirea lor latină fiind Leucojum vernum.  Denumirea vine de la acest minunat covor de ghiocei care acoperă cele 10 hectare de pământ.

Dacă până de curând, locul era cunoscut mai mult de localnici, în ultimii ani, tot mai mulți turiști au aflat de frumusețea Dumbravei și vin în fiecare primăvară să o admire și să se încarce cu energie.

Ca să ajungi aici, trebuie să parcurgi un drum anevoios de circa două ore. Mai mult, ai nevoie de un ghid local, pentru că nu există un traseu marcat și te poți rătăci, însă merită efortul.
Turiștii care vor să vadă frumusețea locului, trebuie să știe că se pot caza la pensiunile agroturistice din zona Costeşti, comuna Orăştioara de Sus.

Alte obiective din zonă care merită vizitate mai sunt: Cetatea şi templele de la Sarmizegetusa Regia, Cetatea de la Feţele Albe, morile de apă și renumita peşteră verticală de la Capul Pietrei sau Peştera Bodi.

Sursa FOTO: pixabay.com