Strugurii proaspeți sunt o sursă foarte bună de antioxidanți, acid folic, vitaminele A, C și B6. Și, deși cei mai mulți dintre noi îi apreciază în special sub formă de vin, strugurii aduc o nouă textură și savoare deserturilor. Iată câteva rețete!
Prăjitură cremoasă cu struguri
Pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente: pentru aluat: 200 g făină, 100 g migdale rase, 100 g zahăr pudră, un praf de sare, 125 g unt și două gălbenușuri.
Pentru cremă, aveți nevoie de: 350 g struguri din compot, 20 g gelatină, 500 g brânză dulce, 150 g zahăr pudră și 250 g smântână pentru frişcă.
Pentru ornat: câteva migdale și frunze de mentă.
Mod de preparare:
Toate ingredientele pentru aluat se amestecă bine, se pun într-o folie şi se lasă 30 de minute la rece, în frigider. Într-o tavă se aşează hârtie de pergament, se întinde aluatul şi se dă la cuptor pentru 10-12 minute.
Strugurii se pun să se scurgă. Gelatina se înmoaie conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Brânza de vaci se amestecă cu zahărul pudră, iar frişca se bate până se întăreşte. Gelatina se amestecă bine cu brânza de vaci, după care se adaugă strugurii şi frişca bătută.
Se toarnă crema peste aluatul răcit şi se ornează cu migdale şi frunze de mentă. Se dă la rece până se întăreşte.
Tartă cu struguri și iaurt
Pentru aluat, aveți nevoie de: 200 g făină, 80 g unt, un ou, două linguri zahăr
1 pliculeţ zahăr vanilat, 2 linguri de lapte și o linguriţă coajă de lămâie rasă.
Ingrediente pentru umplutură:250 ml iaurt gras şi gros, o lingură de zahăr,
3 ouă, o lingură unt moale, o păstaie de vanilie, 5-6 prune și un ciorchine mare de struguri albi.
Mod de preparare: Se amestecă cu vârful degetelor untul tăiat bucăţele cu făină, până se obţine un aluat nisipos. Se adaugă coaja de lămâie rasă, zahărul şi zahărul vanilat, oul, laptele şi se frământă până începe să se lege şi să se omogenizeze aluatul. Se înveleşte în folie alimentară şi se lasă la frigider circa 30 de minute. Se întinde aluatul în foaie subţire şi se tapetează interiorul unei forme de tartă până sus. Se înţeapă cu furculiţa în mai multe locuri, apoi se introduce în cuptorul preîncălzit pentru circa 10 minute. Între timp, se amestecă untul moale cu seminţele de la o păstăie de vanilie.
Separat, într-un castron, se amestecă ouăle, zahărul şi iaurtul. Se adaugă untul şi se omogenizează. Se spală fructele, se zvântă pe prosoape absorbante, se îndepărtează sâmburii prunelor şi se taie felii subţiri. Se desfac boabele de struguri de pe ciorchine.
Se scoate tarta din cuptor, se umple cu crema de iaurt şi se ornează deasupra cu fructe, apoi se introduce din nou la cuptor pentru circa 25-30 de minute.
Se servește rece.
Sursa FOTO: retetepractice.ro