Rezervația de zimbri și Faună Carpatină “Dragoș-Vodă” a fost înființată în anul 1968, se întinde pe aproximativ 11.500 ha și este una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vânători-Neamț.
Este una dintre cele 4 rezervații de zimbri existente la noi în țară și este catalogată ca fiind una dintre cele mai mari rezervații exclusive zimbrilor din Europa. Situată în nordul județului Neamț, pe raza comunei Vânători-Neamț, în apropierea drumului naţional DN15 și a Mănăstirii Neamțului, rezervația, reprezintă unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din județ.
Primele exemplare de zimbri, în numar de trei, au fost aduse din Polonia în anul 1970 și au primit următoarele nume: Rarău, Roxana și Raluca.
În anul 1974 se nasc primele două exemplare de zimbru în cadrul rezervației: Roco – mascul și Rosina – femelă. În același an rezervația găzduiește filmarea unor secvențe pentru filmul “Frații Jderi” și “Ștefan cel Mare – Vaslui 1475”
În cadrul rezervației, pe lângă zimbri se mai pot întâlni: cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, bursuci, iepuri, urși, lupi și specii de avifaună. Din cei 28 de zimbri existenţi la Vânători-Neamţ, doar 7, doi masculi şi cinci femele, sunt găzduiţi, în scop turistic de Grădina Zoologică Dragoş Vodă, într-un țarc de cca. 4 ha. Celelalte exemplare se află în parcul de aclimatizare ce se întinde pe o suprafață împrejmuită de 180 de hectare de teren. Periodic, în funcţie de modul şi perioada de timp în care zimbrii se reproduc o serie de exemplare sunt lăsate în libertate, scopul fiind repopularea pădurilor din zonă cu zimbri.
Pe viitor se așteaptă să se aducă încă patru exemplare de zimbri din Suedia, respectiv încă patru femele de zimbru.
În grădina zoologică se găsesc 3 iazuri cu numeleː Zimbrilor, Căprioarelor şi Cerbilor, special amenajate pentru pescuit, cu frumoase exemplare de crap, caras, şalău, ştiucă sau biban, cel mai atractiv şi foarte bine îngrijit iaz fiind Lacul Zimbrilor situat chiar la intrarea în rezervaţie, pe partea stângă.
Centrul de vizitare al Parcului cuprinde:
- Muzeul Zimbrului cu o serie de expoziţii temporare şi permanente;
- Arca din pădure, o pasarelă din lemn de 200 m, suspendată la 15 m înălţime, care permite observarea faunei şi vegetaţiei.
Este foarte important de ştiut că, de-a lungul timpului, Rezervația de zimbri și Faună Carpatină “Dragoș-Vodă” a creat pentru animale spaţii pentru a le asigura tot confortul şi o calitate a vieţii cât mai aproape de mediul lor natural.
Foto : www.viziteazaneamt.ro
www.e-excursii.com