3 Rețete cu prune

0
2423

Prunele sunt adevărate miracole pentru sănătate. Sunt surse naturale de vitamine și minerale, tocmai de aceea, le recomandăm și noi cu încredere. Iată câteva rețete simple și delicioase cu prune!

Compot de prune

Pentru această rețetă aveți nevoie de: 5 kg prune, 1 kg zahăr, 3 litri apă, 10 g cuişoare și un baton de scorţişoară.

Mod de preparare: Prunele se curăţă de codiţe şi se spală. Se pun apoi într-o oală mare zahărul, apa, cuişoarele şi batonul de scorţişoară. Se lasă la foc potrivit şi se amestecă până când se formează un sirop. Când începe să clocotească, se adaugă prunele, se amestecă cu o lingură în sirop, ca să treacă toate prin sirop timp de un minut, apoi se scot cu spumiera şi se pun într-o cratiţă. Între timp, prunele se aşază nepresate în borcanele sterilizate în prealabil, lăsând un spaţiu liber de 2-3 cm până la gura acestora. Siropul se lasă să se mai răcească, apoi se toarnă uniform peste ele, până la acelaşi nivel. Borcanele, sterilizate în prealabil, se închid ermetic.

Marmeladă de prune

Marmelada de prune este ingredientul perfect pentru deserturi, dar este delicioasă și consumată la micul dejun . Pentru asta aveți nevoie de două kg de prune, sucul unei lămâi și 800 g zahăr pentru fiecare kg de fructe

Mod de preparare: Se spală prunele şi li se scot sâmburii, după care se pun într-o cratiță cu zahărul şi sucul de lămâie. Se lasă cam două ore la macerat şi apoi se pune la fiert. După ce dă în clocot, se ia de pe foc, se mixează şi se pune din nou pasta obținută pe foc. Se lasă 10 minute, amestecând continuu, până se evaporă sucul din amestec. Se pune apoi în cutii și păstrate în loc răcoros.

Gem de prune, cu aromă de rom

Este o rețetă mai specială, o dulceață de prune de te lingi pe degete, aromată și fără conservanți. Aportul de cantități zahăr/prune este de la 0,3 până la 1/1,așadar, țineți cont de acest lucru atunci când decideți ce cantitate de gem doriți să preparați. Romul merge foarte bine cu acest gem de prune, acesta adăugându-se la final, după stingerea focului. Nu vă stresați, pentru că alcoolul se evapora în gemul fierbinte și va rămâne doar aroma grozavă.