Șinca Veche este un cult săpat în piatră, ale cărui mistere și legende atrag turiști de ani de zile. Lacașului i se mai spune”Templul Ursitelor”, „Mănăstirea Săpată în Piatră” sau „Templul de la Șinca Veche” și este loc de reculegere, de împlinire a dorințelor bune.

Cunoscut mai mult sub denumirea de „Templul Ursitelor”, acesta ar avea o vechime de aproximativ 7.000 de ani și se presupune că ar fi aparținut aceleiași civilizații care a întemeiat „Templul Alb” din Insula Șerpilor.

Istoricii spun că locul ar fi fost folosit ca loc de refugiu și rugăciune de către călugării ardeleni hăituiți de Maria Tereza, în anii 1700, pentru a trece la catolicism, însă în niciuna din încăperi nu există vreun semn al crucii.

Mănăstirea rupestră se află la Șinca Veche, în cotul format de Munții Făgăraș și Perișani, la 45 de kilometri de Brașov și la 22 de kilometri de Făgăraș.

Turla bisericii a fost ridicată din interior, în gresia moale, iar vârful e ca un fel de fereastră, de unde o rază de lumină răzbate exact în altar.

Turnul interior al lăcașului, pe unde intră lumina zilei, este înalt de 10 metri și seamănă cu o turlă fără acoperiș. Tradiția populară spune că pe acolo coboară energiile și că dedesubt, în pământ, ar exista un tunel de comunicare până la Cetatea Râșnovului.