Alba-Iulia vorbește, poate mai mult decât orice alt oraș din România, despre istorie. O istorie zbuciumată și glorioasă, scrisă de aceia care au reușit să cultive în ei idealurile de unitate și identitate. Alba-Iulia este, înainte de orice, sinonim cu România Mare.

Și totuși, puține sunt lucrurile pe care majoritatea dintre noi le cunoaște despre acest oraș. Iată, mai jos, o listă cu câteva lucruri neștiute despre Alba-Iulia.

  1. Orașul morții

În timpul invaziei tătare dintre 1241 și 1243, Alba-Iulia a cunoscut unul dintre cele mai negre episoade din istoria sa. Acest episod este relatat de călugărul italian Rogerius, care povestește cum, trebuind să fugă din calea tătarilor, s-a refugiat la Alba-Iulia, un oraș plin de oase și de capetele celor uciși, în care zidurile bisericilor și palatelor erau stropite cu sânge din belșug.

  1. Cea mai mare fortificație din sud-estul Europei

Cetatea Alba-Iulia, principala fortificație a Transilvaniei, a fost construită la ordinul principelui Eugeniu de Savoia. A fost ridicată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în timpul împăratului Carol al VI-lea. În acea perioadă, habsburgii își consolidau stăpânirea asupra Transilvaniei, ocupând fortificații pe care le reamenajau sau construind unele noi.

  1. Cetatea Alba-Iulia, monument istoric

In prezent, Cetatea Alba-Iulia are statut de monument istoric. Aceasta a fost construită pe locul altor două fortificații, Castrul Roman (anul 106 e.n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII). Vestigii ale acelor vremuri se păstrează până azi. Vizitatorii au șansa să călătorească prin istoria scrisă de-a lungul a două milenii, în trei epoci diferite.

  1. Celula lui Horea

Celula lui Horea, conducătorul răscoalei iobagilor din Transilvania împotriva constrângerilor feudale, se află în… soclul statuii ecvestre a împăratului Carol al VI-lea. Statuia reprezintă, de fapt, coronamentul porții a treia a cetății, cea mai impresionantă ca dimensiuni și ornamentație dintre cele șapte porți, construită sub forma unui dublu arc de triumf.

  1. Primul plămân artificial din lume, inventat la Alba-Iulia

Medicului alba-iulian Rudolf Eisenmenger i se datorează primul plămân artificial din lume. Invenția sa, plămânul „Biomotor”, a fost brevetată în 1900 în multe țări din Europa. Acesta avea aspectul unui scut care cuprindea abdomenul anterior și toracele inferior, iar aeromutatorul se manevra cu piciorul.

  1. Marea Unire de la 1918, imortalizată în numai 5 poze

Alba-iulianul Samoilă Mârza, „fotograful Unirii”, a realizat singurele fotografii ale Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918. Din păcate, din cauza tehnicii de fotografiere greoaie și a vremii neprietenoase, acesta a reușit să realizeze doar cinci fotografii. Celebrul aparat cu burduf face acum parte din colecția expozițională a Muzeului Național al Unirii.

  1. Mișcarea feministă din Transilvania, contribuție importantă la realizarea Marii Unirii

După Revoluția de la 1848, a luat naștere o mișcare feministă care nu avea drept scop obținerea de drepturi egale cu ale bărbaților, ci lupta pentru unitate națională. La acea vreme, exista convingerea că emanciparea femeii va fi posibilă doar după emanciparea națiunii. Mișcarea feministă a avut 61 de reprezentante la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia.