Străinii sunt foarte interesați de turismul rural din România. Ei vizitează Bucovina, Maramureș, Dobrogea, Țara Făgărașului dornici să descopere stilul de viață al țăranului român, să-i guste bucatele, să admire tradițiile și obiceiurile locului, să cumpere obiecte de artă realizate de meșteri populari vestiți pentru meșteșugurile lor.
Românii de la oraș, la rândul lor, par să devină și ei mai interesați de conservarea arhitecturii tradiționale și de meșteșuguri.
Mihaela si Tiberiu Ghita din Brasov au renuntat la viata moderna si s-au mutat in satul Crit de dragul unei case batranesti.
„In toamna lui 2006, plimbandu-ne prin satul Crit, ca simpli turisti, ne-am indragostit de o casa veche si am cumparat-o!”, isi aminteste Mihaela Ghita, informeaza Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.
În anul 2006, vizitând satul Crit, ca simpli turiști, s-au îndrăgostit de o casă veche. Sătui de viața zbuciumată a orașului, un fost inginer de aviație și o fostă directoare de bancă s-au mutat definitiv la Crit, un sat la 100 de kilometri de Brașov. Au făcut din casa cumpărată un loc cum rar găsești.
Deoarece vorbim de o casă săsească, camerele sunt foarte mari și luminoase, peste 20 de metri fiecare. N-au renunțat la nimic din tot ce au găsit în casa veche de peste 200 de ani. I-au restaurat lemnăria, picturile, mobila și au botezat-o „Casuța cu zorele”. În dormitoare, atmosfera e de conac din secolul al XIX-lea.
Cei mai mulți dintre turiștii „Casei cu zorele” din Crit sunt străini. Proprietarii iși așteaptă clienții cu pâine coaptă pe vatră, dulceață de trandafiri și asternuturi cu miros de busuioc. Aceștia iau cele trei mese ale zilei gătite dupa rețete tradiționale de la Alba Iulia.
Foto: travelwithasmile.net