Ray şi Jenny Dorgelo au renunțat la viața din ţara natală (Olanda) în luna aprilie 2016 şi s-au mutat pentru început în Bistriţa-Năsăud. Mai apoi, după ce au ajuns la concluzia că nu le place viaţa de oraş au renunţat la Bistriţa și au ales drept cămin o casă bătrânească din Ocniţa, un sat din Bistriţa-Năsăud. Casa tradiţională este racordată la electricitate, însă nu are gaz sau apă.

Inițial, Ray a venit în cadrul unui internship în România, pentru a lucra cu câinii de pază, în special cu ciobăneştii carpatini. S-a îndrăgostit imediat şi a revenit în România de mai multe ori, începând alături de un coleg un proiect prin care se doreşte protejarea ursului brun.

La primul ei contact cu România, Jenny a avut parte de aceeași experiență. S-a îndrăgostit de aceste pământuri, de oameni, de tradiţii şi de câinii ciobănești.

În același an, au făcut şi o nuntă, în purul stil românesc, ca acum 100 de ani, la o stână din Bistriţa-Năsăud, mai exact de la Dealul Negru. Nunta a fost micuță și privată, s-a servit mâncare românească şi mirii s-au îmbrăcat în haine tradiţionale.

Jenny şi Ray şi-ar dori în viitor să locuiască într-o căsuţă izolată, situată în creierii munţilor, unde să nu aibă nici măcar electricitate. Acolo şi-ar dori să poată creşte oi, ciobăneşti carpatini şi să poată cultiva legume. Își doresc să amenajeze un astfel de loc de poveste, unde străinii să facă cunoştinţă cu produsele tradiţionale româneşti, dar şi cu viaţa din România. În acest sens, cei doi nu exclud să acceseze fonduri europene.

Foto: Facebook (Ray Dorgelo si Jenny Dorgelo)