Diana Bart are câțiva ani buni în televiziune. A colindat țara asta în lung și-n lat, iar acum vedeta Prima TV ne face un TOP al zonelor sale preferate!

Din punct de vedere culinar, care ți se pare cea mai ofertantă zonă a țării? 

Bucătăria românească e atât de diversă, plină de obiceiuri și tradiții. Are sare, are piper și este situată printre bucătăriile lumii cu gust.

Eu sunt o gurmandă, îmi place foarte mult și să gătesc, așa că urmăresc amprenta culinară a fiecărei zone, țări în care merg. Ador bucătăria bănățeană, cea maramureșeană, cea transilvăneană, îmi place foarte mult și mâncarea ungurească, resimțită puternic în Covasna, Harghita. Dar nu pot rezista nici în fața plăcintelor moldovenești.

Când ai fost ultima oară într-o vacanță în România?  

Pe lângă litoralul românesc, unde am tot fugit câteva zile în vara aceasta, la începutul anului fost în Sibiu și la Viscri. A fost liniștea și frumusețea de care aveam nevoie. Locuri care te lasă fără respirație, iar mâncarea, și aici, senzațională! Localnicii sunt extrem de atenți, de drăguți, de curați. Pregătesc totul pentru client, ca și cum ai fi oaspetele lor de o viață.

Atunci când vine vorba despre obiceiuri sau tradiții românești, la ce te gândești?

Mă gândesc la toate sărbătorile de peste an, pe care îmi place să le petrec în România, tocmai, pentru că aici datinile sunt atât de frumoase, se respectă și fac tot deliciul. Mă gândesc la tăierea porcului, la sărbătorile Pascale, la sărbătorirea sosirii primăverii, la Juni, la împodobitul bradului și mersul cu colindul, la nunțile tradiționale, la dansurile din diversele zone ale țării…

Dacă ar fi să faci un Top 5 locuri de la noi care merită vizitate cum ar suna el?

Mi-e greu să îndes toate minunățiile țării noastre doar într-un top 5. Nici nu mă pot hotărî foarte bine în privința ordinei, dar o să încerc:

  1. Viscri
  2. Sibiu și Valea Castelelor de lut, din Munții Făgăraș
  3. Valea Prahovei, în special complexul „Casa din copac”(Harmonie), din Predeal.
  4. Maramureș
  5. Cazanele Dunării
  6. Castelul Bran
  7. Cetatea Râșnov
  8. Salinele românești…

Aș mai adaugă multe, pentru că avem de unde, România e o țară neprețuită.