Lebărul este foarte des întâlnit pe masa de Crăciun. Se prepară din mai multe organe de porc, în principal ficat de porc. Rețeta este simplă: toate organele se fierb împreună cu tot felul de mirodenii, se dau prin maşina de tocat, iar amestecul este introdus într-un maţ creţ. Iată rețeta!

 

Ingrediente: Aveți nevoie de o bucată ficat de porc, o bucată plămân de porc, 2 bucăți splină de porc, 500 grame slănină de porc, 2 bucăți ceapă, piper, sare, o căpățână usturoi și câteva mațe groase.

 

Mod de preparare: Mai întâi, organele de porc se spală foarte bine cu apă rece. Se pun apoi într-o oală, împreună cu ceapa tăiată pe jumătate, se acoperă cu apă, se adaugă sare şi câteva foi de dafin şi se pune la fiert timp de 30 de minute. Când organele sunt fierte, se scot într-un castron şi se lasă să se răcorească puţin, apoi se dau prin maşina de tocat. Peste tocătura de organe se adaugă usturoiul pisat și se amestecă bine cu zeama în care au fiert organele, astfel încât la final compoziţia să nu fie uscată. Se pune sare și piper, după gust, apoi umpleți mațele care și ele au fost foarte bine spălate înainte.

 

Atenție! Trebuie ca maţele să nu fie foarte pline; compoziţia se turteşte pentru a nu avea probleme atunci când se fierbe. Se leagă capetele maţelor cu sfoară și se pun la fiert în apă rece. Când acestea încep să fiarbă, se fac câteva înţepături cu acul, pentru a nu se sparge în timpul fierberii.

 

Le fierbeți la foc mic timp de 30 minute, apoi le scoateți şi le lăsați să se răcească. Se păstrează la rece. Poftă bună! (Sursa: delicatesa.ro)