Mănăstire de maici, mănăstirea Botiza (schitul Balș Botiza) cu hramul “Schimbarea la Față” este o sfânta ctitorie în comuna Botiza care găzduiește o icoană făcătoare de minuni.

Construcția mănăstirii a început în 1991, lucrările fiind coordonate de meșterul din Botiza, Vasile Petrehuș, la dorința credincioșilor și a părintelui.

Mănăstirea este construită din lemn masiv de brad, cu pridvorul împodobit cu arcade maramureșene, sculptat în stil maramureșean. Inițial a fost acoperită cu tablă, iar din 2001, după ce a venit aici maica Rafaela, a primit binecuvântarea Prea Sfințitului Justin să fie înlocuită tabla, pentru a respecta tradiția maramureșeană, acoperind-o cu șindrilă.

Pictura este lucrată în frescă, în stil neobizantin de către pictorul Ion Botiș din Vișeu de Sus împreună cu familia. În bisercă sunt pictate scene biblice. Sculptura din biserică a fost executată de către un grup de sculptori de la Humulești”.

Biserica din complexul monahal a fost sfințită în 2007 de către Prea Sfințitul Justin. De atunci s-a continuat extinderea complexului, Maica Rafaela spunand că, în prezent, se lucrează la construcția unei case cu paraclis.

Foto: romanianturism.com