Ingrediente:

  • 250 gr. de zahăr
  • 350 gr. de făină albă
  • 150 gr. de unt nesărat
  • 4 ouă
  • 250 gr. de smochine;
  • 250 gr. de miez de nucă;
  • 1 lămâie
  • 1 pliculeţ de zahăr vanilat

Mod de Preparare:

  1. Smochinele se curată, se lasă să se înmoaie timp de o ora în apă rece, după care se taie bucăţele sau se dau prin maşina de tocat;
  2. Lămâia se dă pe răzătoare;
  3. Albuşurile se separă de gălbenuşuri şi se bat spumă;
  4. Se freacă bine untul cu zahărul, până se formează o cremă spumoasă, apoi se încorporează, pe rând, gălbenuşurile, făină, zahărul vanilat, smochinele, nucile, coajă rasă de lămâie şi albuşurile;
  5. Se omogenizează compoziţia şi se toarnă într-o formă unsă cu puţin unt sau tapetată cu hărtie pentru copt, apoi se dă la cuptor, la foc iute, să se coacă; se taie în felii numai după ce se răceşte.

foto: Contes et Délices