Se spune că Zaharia Bledea a devenit faimos atunci când s-a hotărât să recondiționeze atelierul socrilor săi, soția lui fiind fiica de olar, iar astăzi punctul cheie al afacerii sale este originalitatea.

“Ceramica patinată” reprezintă metoda revoluționară pe care familia Bledea a implementat-o și prin care a reușit să obțină singurul brevet de inventator de ceramică românească. Toate produsele sunt lucrate manual și sunt creații autentice, fiind diferite de alte stiluri de olărit.

Pe lângă faptul că aceste produse au o frumusețe aparte, ele sunt și foarte practice. Pot fi folosite în cuptorul cu microunde, mașina de spălat vase și la gătit, de aceea aceste vase sunt populare în rândul hotelurilor și restaurantelor care vor să ofere un plus de autenticitate și tradiție serviciilor pe care le pun la dispoziția clienților. Totodată, produsele meșteșugite de familia Bledea sunt expuse în nenumărate muzee din țară și în casele unor mari personalități ale lumii, chiar și în palatul Reginei Elisabeta a II-a.

Pe lângă ceramica patinată, familia Bledea produce și ceramică tradițională, decorată cu motive inspirate din natură, tradiția locală și din țară, care este la fel de renumită.

Plăcerea de a crea obiecte de ceramică l-a determinat pe Zaharia Bledea să-și caute urmași în rândul copiilor, dar și nepoților. Mai mult, a construit o nouă secție la Băița pentru inițierea copiilor din localitate în pictură și ceramică. Astfel, trăiește o satisfacție uriașă că reușește să transmită mai departe plăcerea de a lucra cu lutul într-o manieră ce oferă tuturor încântare și bucurie.

 

 

foto: Făcut în Maramureș