Nicolae Șerban este un sculptor în lemn, creator popular, din satul Rogoz, Maramureș. Casa lui este un adevărat atelier, stâlpii pridvorului, interiorul, toate sunt sculptate. Statuetele lui Nicolae Șerban reprezintă țăranul român în diferite ipostaze, la munca câmpului, cu animalele, la treburile casnice, la sărbători ori la obiceiuri. Meșterul a avut numeroase expoziții colective în străinătate. Prima troiță a fost una la care au lucrat mai mulți meșteri, imediat după evenimentele din 1989, și a fost dusă la Timișoara în Piața Revoluției.

Casa meșterului Nicolae Șerban abundă de basoreliefuri reprezentând scene legate de construirea unei biserici, culesul strugurilor și storsul lor, o duminică a sătenilor la biserică, sculpturi monumentale alături de miniaturi fiind expuse peste tot, începând cu lambriul din hol, alături de câteva frumoase picturi naive. Nu doar ușa de la intrare, o veritabilă broderie în lemn, aparține meșterului talentat ci și un șifonier-bibliotecă, comode și etajere masive, o mare bibliotecă, ornamentațiile acestora plecând de la motive religioase la unele zoomorfe, florale sau antropomorfe antice (inspirate de arta elenă sau de cea romană).

Meșterul Nicolae Șerban e ajutat frecvent de către fiul său și soția sa care se ocupă de partea de tapiserie – împletituri de sfoară cu care unele măști grotești sunt mai bine, și mai plastic, puse-n relief . El este autorul monumentalei porți de lemn maramureșene de la METRO Baia Mare, a dăltuit și asamblat troițe pentru numeroase localități și lăcașe de cult, a avut o fructuoasă colaborare cu sfinții părinți de la Mănăstirea Sfânta Ana Rohia, având beneficiari și în afara județului.

 

foto: facebook