Chemarea la nuntă. Unul dintre obiceiurile străvechi de nuntă, ținut în viață și astăzi în multe sate ale Moldovei, este chemarea la nuntă. În ziua nunții, mirii împreună cu familiile lor merg din poartă în poartă, cu vin sau țuică, să cheme sătenii la petrecere.

Alegerea nașilor. În Modova, mirii își pot alege mai mulți nași, uneori chiar și 15-20 de perechi de părinți spirituali. Nașii au diverse responsabilități la o nuntă, ocupându-se, printre altele, și de procurarea tuturor accesoriilor miresei și de lumânările de nuntă. Nașii sunt la rândul lor recompensați cu tot felul de cadouri, numite și plocoane, care pe vremuri constau în covoare sau prosoape ţesute în casă şi colaci sau cozonac. Astăzi, cele mai apreciate cadouri sunt obiectele electrocasnice.

Alaiul de nuntă. Alaiul de nuntă pleacă de la casa mirelui, acolo unde se adună rudele sale pentru a merge ulterior la naşi, care la rândul lor au proprii invitaţi la petrecere. Ajuns la casa miresei, ginerele este pus să se caute în buzunare după bani pentru a putea să-şi vadă mireasa.

Pe lângă florile purtate în piept de miri și nuntași, la sate, se mai păstrează tradiţia purtării de către naşi a unor ştergare populare, aşezate pe umeri, iar mirilor le sunt prinse în piept bancnote, pentru a aduce prosperitatea în cuplu.

Jucatul găinii, împodobitul bradului sau dusul miresei la apă sunt alte tradiții autentice moldovenești. Dusul miresei la apă este un obicei pe care îl regăsim pe tot teritoriul Moldovei – mireasa merge la cea mai apropiată sursă de apă şi umple o găleată sau un alt vas împodobite cu busuioc. Busuiocul este înmuiat în apă şi sunt stropiţi invitaţii. În nordul Moldovei sunt stropite doar fetele, semnificaţia fiind aceea că se vor căsători mai repede.

Foto: www.teilor.ro
Foto: http://blog.studioblitz.ro