Pasca moldovenească. Este cea mai gustoasă pască, nu? Poate pentru că pasca moldovenească este făcută cu multă sfințenie de gospodinele care se pregătesc în prealabil printr-un ritual de curățire și rugăciune. Pasca este preparată numai cu ingrediente alese și “curate”, se sfințește la biserică, în noaptea de Înviere, și este primul preparat pe care îl mănâncă întreaga familie la trezire, în loc de anafură.
Alungatul spiritelor. În Moldova, spre deosebire de alte zone unde la miezul nopții se cântă doar tradiționalul “Hristos a Înviat”, momentul este însemnat și cu împușcături sau pocnituri, pentru a alunga spiritele rele.
Apa care aduce noroc în dragoste. În noaptea de Înviere, fetele nemăritate se duc la biserică și spală clopotnița cu apă curată, iar în dimineața Paștelui se spală cu această apă pe față, pentru a fi pe placul băieților neînsurați din sat. Iar tinerii care au sentimente pentru fetele nemăritate trebuie să meargă la casele lor și să le dăruiască câte un ou roșu.
Oul roșu și oul alb. În ajunul Paștilor gospodinele încondeiază ouăle cu roșu, coc cozonacul, iar în noaptea Învierii le duc la biserică pentru a fi sfințite. În dimineața următoare, fiecare se spală pe obraji cu un ou roşu şi altul alb, gest care simbolizează puterea şi puritatea.
Sfințirea bucatelor. În unele zone, oamenii se strâng dimineața în curtea Bisericii, se așează în formă de cerc, purtând lumânări aprinse în mână și așteaptă venirea preotului pentru a le sfinți bucatele din coșul pascal.
Coșul este acoperit cu un prosop țesut cu modele specifice zonei, iar în el sunt așezate pe o farfurie simbolurile bucuriei pentru tot anul precum: semințe de mac, sare, zahăr, făină, ceapă și usturoi. Semințele de mac sunt aruncate în râu pentru a alunga seceta, sarea trebuie păstrată peste an pentru a aduce belșug, zahărul este folosit la vitele bolnave, se spune că are puteri miraculoase, făina pentru ca rodul grâului să fie bogat, iar ceapa și usturoiul au rol de protecție împotriva insectelor. Deasupra acestei farfurii se așează pască, șuncă, brânză, bani, flori, sfeclă roșie cu hrean și bineînțeles ouăle roșii. Dupa sfințirea coșului pascal, ritualul de Paști se continuă în familie.
Foto: https://whereismyspoon.co
Foto: www.youcouldtravel.com