Nimic nu se compară toamna cu o porție de pastramă de oaie, mămăliguță și mujdei, stinse cu un pahar de vin roșu. Se spune din bătrâni că cea mai bună pastramă de oaie se obține de la oile sterpe, iar noi venim azi cu o rețetă demnă de luat în seamă.
Cum obținem cea mai bună pastramă uscată
Mod de preparare: Se taie oaia, se jupoaie, se scot intestinele şi organele interne şi se atârnă la rece, de obicei, la camera frigorifică, unde se lasă o zi şi o noapte la refrigerat, ca să se întărească. După aceea, se scot oasele din carne şi nu carnea de pe oase.
Apoi, carnea dezosată se porţionează, se fasonează, se curăţă de pieliţe şi se condimentează cu un amestec obţinut din sare, piper, boia iute, boia dulce şi cimbru. Acest amestec se presară în strat uniform pe toată suprafaţa cărnii. După aceea, se prepară un mujdei din 5-6 căpăţâni de usturoi, diluat cu vin alb, cu care se stropeşte carnea peste tot.
Carnea, astfel condimentată, se împachetează strâns, se aşază în vase curate şi încăpătoare şi se depozitează la loc răcoros (frigider), unde se ţine câteva zile. Sub nicio formă nu se pune la congelator, pentru că strică tot procesul de maturare. După cele 3-5 zile de maturare, carnea se scoate şi se dă la zvântat, fie afară dacă vremea este rece şi uscată, fie într-o cameră răcoroasă, fără muşte, fără praf sau mirosuri, unde se ţine 1-2 zile, după care se afumă, la fum rece, cu esenţe tari. Atenție! Fumul nu trebuie să bată direct pe carne.
Pastrama crudă sau afumată se păstrează la frigider şi se poate consuma ca atare sau la grătar.