Poale-n brâu moldovenești

0
1933

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 200 ml lapte
  • 3 ouă
  • 25 g drojdie
  • 100 ml ulei
  • 200 g zahăr
  • 1 portocala/lămâie (coaja rasă)
  • 1 vârf de sare

Pentru umplutură:

  • 350 g brânză de vaci
  • 150 g zahăr
  • 1 fiolă esență rom sau vanilie
  • 2 ouă
  • 2-3 linguri griș (în funcție de cât de densă doriți să fie umplutura)

Pentru uns:

  • amestecați un gălbenuș cu 3 linguri lapte

Mod de preparare:

  1. Se dizolvă drojdia în apă călduţă şi se amestecă cu 2 linguri de zahăr, apoi se lasă la dizolvat 15-20 minute.
  2. Se amestecă laptele cu ouăle, uleiul, restul de zahăr și coaja de portocală. Se adaugă un paf de sare şi drojdia dizolvată,apoi se incorporează făina treptat şi se frământă bine aluatul (aproximativ 15 minute), până devine un pic poros.
  3. Se unge un castron mare cu ulei, se pune bila de aluat, se acoperă şi se lasă la dospit până se dublează în cantitate.
  4. Se pregăteşte umplutura de brânză, astfel încât ultimul ingredient adăugat să fie grişul, care se mai ajustează în funcţie de cât de densă vreţi să fie la final crema.
  5. Se întinde bila de aluat dospit cu un făcăleţ şi se taie în pătrate. Se umplu cu câte o lingură cremă de brânză şi se împăturesc (lipim foarte bine două câte două colțurile opuse ale fiecărui pătrat). Le lăsăm să mai dospească o jumătate de oră, acoperite cu o cârpă de bumbac, într-un loc călduț.
  6. În acest timp, se încinge cuptorul la 200 de grade şi se unge o tavă mare cu unt (sau ulei).
  7. Se ung plăcintele pe deasupra cu amestecul de gălbenuș și lapte.
  8. Se dau la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 30 de minute. Se scot din tavă, se lasă la răcit puțin apoi se pot pudra cu zahăr pudră.

Poftă bună!

Foto: www.imperialtransilvania.com