Povestea proiectului Atelier Tradiții

0
2256

Corina Condrea, inițiatoarea proiectului Atelier Tradiții, a avut amabilitatea de a împărtăși cu noi povestea care a inspirat-o pentru a da naștere acestui inedit proiect.

„Incep acest material printr-o succinta prezentare a mea : numele meu este Corina Condrea,  am 41 de ani si locuiesc in Iasi.  Atunci cand locuiesti in zona Moldovei,  un loc in care fiecare piatra iti vorbeste despre trecut, tot ceea ce inseamna traditional si romanesc te inspira in a recreea pe o bucatica de panza frumusetea si simplitatea vremurilor  de altadata.

De ce tocmai casute? Totul a pornit de la fascinatia pentru casa bunicilor de la tara, pe a carei prispa iesea bunica sa ne intampine atunci cand mergeam sa petrecem verile la ea. Pentru ca mai simt si acum aerul de tara si mirosul mancarurilor gatite pe plita. Pentru ca mireasma trandafirilor din gradina in care ma jucam ore intregi si cararile din via unde zburdam fara oprire vor ramane vii pentru totdeauna in inima mea. Pentru ca lumea satului romanesc este una minunata si autentica, plina de culori vii si emotii.

Toate aceste trairi din copilarie le-am resimtit in momentul in care am intrat in lumea lui Creanga la Humulesti. Si mi-am dorit atunci ca acea casuta desprinsa parca din povesti sa o cuprind in palma si sa o transpun intr-un suvenir atipic si deosebit pentru cei dragi.

Intr-o totala contradictie cu profesia mea de economist, m-am apucat de pictat. Si toate tainele picturii le-am descoperit citind si experimentand. Nu fac acest lucru de mult timp, dar este un hobby care imi umple sufletul de bucurie si recunostinta.

Calatorind prin tara dar si citind pe internet, am descoperit frumusetea si caracteristicile fiecarei zone istorice si astfel am putut reda cat mai fidel imaginea casutelor traditionale romanesti de altadata. Aceste mici creatii pe panza, pictate cu culori acrilice si realizate 100% handmade, pot fi un suvenir deosebit din calatoriile noastre  prin  toate cele 9 regiuni istorice romanesti sau pot fi o decoratiune atipica de brad care da o nota aparte  sarbatorilor de iarna. Acceasi imagine fidela a casutelor traditionale am transpus-o apoi pe lemn, la dimensiuni mult mai reduse pentru a realiza cu ocazia sarbatorii martisorului, un autentic produs romanesc.

Imi doresc si sper ca prin ceea ce fac sa ofer tututor celor care imi viziteaza pagina Atelier Traditii – facebook.com/atelier.traditii18 – bucuria de a redescoperi frumusetea satului romanesc, de a-si reaminti de clipele minunate din copilaria lor petrecuta in casa bunicilor de la tara, de a promova si pretui valori pe care eu le consider importante: simplitatea, traditiile, recunoastinta, iubirea!”