Varza dulce are numeroase efecte pozitive asupra sănătăţii şi poate fi consumată atât în stare crudă, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile nutritive. Are foarte multe fibre, previne apariţia constipaţiei şi promovează un tranzit intestinal sănătos. Tocmai de aceea, vă propunem trei rețete delicioase care au ca ingredient principal această legumă.
Plăcințele umplute cu varză
Pentru aluat, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500g făină, 30 g drojdie proaspătă, 250-300 ml apă călduță, un vârf de linguriță de zahăr, un vârf cuțit cu sare.
Pentru umplutură, vă trebuie: o varză, una sau două legături de mărar, două cepe roșii, sare și piper, după gust, o linguriță de boia dulce.
Mod de preparare: Drojdia , zahărul și cca 50 ml de apă (din cantitatea totală de apă călduță) se amestecă și se lasă la dospit pentru cca 15 min. Se adaugă restul ingredientelor, se frământă până se formează un aluat clasic, elastic și se lasă la dospit , la crescut într-un vas acoperit, la loc călduț, până își dublează volumul. Între timp, varza tocată se călește împreună cu ceapa tocată mărunt în puțin ulei de măsline, sare, piper, cimbru, după gust, și o linguriță de boia dulce de ardei . La final, se adaugă mărarul tocat, se amestecă și se oprește focul. Varza se lasă la răcit.
Aluatul se împarte în mai multe bucăți, fiecare bucată se întinde potrivit de subțire, se pune umplutura de varză,apoi se împăturește cu partea de aluat neacoperită de compoziție. Se apasă marginile bine și se prăjesc în ulei pe ambele părți și se consumă atât calde, cât și reci.
Varză a la Cluj
Pentru această rețetă aveți nevoie de: varză murată sau varză dulce care a stat câteva zile în sare, carne tocată de porc, slănină afumată (cantitățile le faceți în funcție de câte persoane aveți la masă), trei cepe, o lingură orez, sare, pastă de tomate și o cană de smântână.
Mod de preparare: Se înăbușe o lingură de orez și se adaugă în carne. Se pune sare, piper și alte condimente, după gust și preferințe.
Varza murată se spală, se toacă, se presară boia dulce și piper și se rumenește apoi în puțină grăsime. Se așează într-o cratiță alternativ un strat de varză, unul de carne, după care se adaugă 2-3 pahare de apă căldă și se bagă la cuptor. Spre sfârșit, se adaugă o cană de smântână simplă sau amestecată cu pasta de tomate și se mai bagă la cuptor până se rumenește.
Salată de varză dulce
Această salată este ideală ca garnitură pentru orice timp de friptură. Aveți nevoie de: 500 g varză, 3 linguri ulei, 2 linguri oțet și un vârf de sare.
Mod de preparare: Se taie varza foarte fin și se sărează. Se lasă să stea o jumătate de oră cu sarea. Se stoarce în mâini și se amestecă cu ulei și oțet.