Cartoful este, de când lumea, leguma de bază în alimentația românilor. Orice preparat care are ca ingredient cartoful este gustos, sățios și ușor de pregătit!
Cartofi umpluți cu telemea
Pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente: 4 cartofi potriviți, nici prea mari, nici foarte mici, 200 g unt, 100 g telemea de oaie, 150 g caşcaval, 1/2 linguriță verdeaţă uscată (cimbru), sare și piper, după gust.
Mod de preparare: Cartofii se spală şi se pun în folie de aluminiu, apoi în tavă, și se dau la copt cuptorul încins, aproximativ o oră. Între timp, untul se pune într-un castron şi se freacă până devine spumă. Se condimentează după gust cu sare şi pier şi se aromatizează cu verdeaţă uscată. Se pune pe o folie din aluminiu şi se mulează în formă de baton. Se lasă apoi o oră, la rece, să se întărească.
Cartofii copţi se taie în două şi se presară cu telemea rasă şi caşcaval ras. Se pune apoi câte o bucată din untul aromat deasupra, să se topească încet.
Turtițe din cartofi
Pentru această rețetă asigurați-vă că aveți la îndemână umătoarele ingrediente: 4-5 cartofi potriviți, un gălbenuș de ou, mărar verde, sare, o lingură de legume deshidratate fără sare, amestec de condimente uscate, 1 ardei gras verde, 1 ardei kapia roșu, 1 ceapă roșie, ulei de măsline, cașcaval ras.
Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă, în apă cu sare, dar să nu-i fierbeți prea mult, apoi se scurg și se lasă să se răcească și se dau prin răzătoarea mare. Cartofii răzuiți se amestecă cu o lingură de ulei de măsline, sare, gălbenușul de ou, se condimentează și se adaugă și o linguriță de legume deshidratate, se presară și mărar fin tocat, apoi se fac 3 turtițe, modelate cu mâna, și se coc 20 timp de minute într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Când turtițele încep să se rumenească se scot, se presară deasupra un pic de cașcaval ras, și se mai dau 5 minute pentru gratinare.