Este vremea în care se culeg păstăile de fasole verde, una dintre cele mai bune surse vegetale de fier organic. Pentru că este recomandat să consumăm multă fasole verde pe timpul verii, pentru a împiedica asimilarea zaharurilor, ne-am gândit să vă dăm câteva rețete pe care să le puteți prepara acum.

 

Fasole verde cu usturoi

Ingrediente: fasole verde (cantitate după ochi și după cum dorește fiecare), usturoi, sare și apă.

Mod de preparare: Mai întâi, spălăm păstăile și apoi le punem la fiert. Separat, facem mujdeiul de usturoi (tocăm usturoiul, punem sare după gust și apă). Când a fiert fasolea, se scurge și apoi se călește în 2 linguri de ulei, apoi se pune mujdeiul de usturoi peste și se servește cu mămăligă.

 

Zacuscă de fasole verde cu dovlecei

Este într-adevăr o rețetă delicioasă. Aveți nevoie de următoarele ingrediente: 4 kg dovlecei, 2 kg fasole verde, 2 kg ardei gras, 1 kg ceapă, 1 kg morcov, 2 rădăcini de pătrunjel, 800 g pastă concentrată de roșii, 300 ml ulei, sare, piper, cimbru, 2-3 foi de dafin și 200 g orez.

Mod de preparare: Coacem ardeii, îi așezăm într-un vas, presărăm sare peste ei, îi acoperim și îi lăsăm așa cam 10 min. Îi curățăm apoi sub un jet de apă rece. Înlăturăm cotoarele, semințele și îi tocăm mărunt. Dovlecei îi curățăm de coajă, îi tocăm cubulețe sau îi dăm prin răzătoarea mare. Fasolea verde o curățăm de capete, o rupem bucăți, o spălăm bine în câteva ape.

Într-un vas mare, adăugăm uleiul și, când s-a încălzit, adăugăm ceapa tocată mărunt, o lăsăm să se călească puțin, după care adăugăm morcovul și rădăcina de pătrunjel dată prin răzătoare. Amestecăm și lăsăm să se călească puțin, adăugăm zeama de la ardei copți, dovlecei, amestecăm și lăsăm să fiarbă cca. 5 minute, după care adăugăm fasolea, crenguțe de cimbru, foi de dafin și lăsăm să fiarbă, amestecând din când în când. Foile de dafin nu le lăsăm mai mult de 15 minute.

Când fasolea este fiartă, adăugăm ardeii, pasta de roșii, orezul, condimentele,  după gust, și lăsăm să fiarbă până iese uleiul la suprafață. Punem zacusca în borcanele sterilizate și le băgăm la cuptorul încălzit, timp de 10 minute, apoi le lăsăm să se răcească până a doua zi. Poftă bună!