În România sunt multe locuri atât de încărcate de istorie, sate cu povești atât de vechi, încât dacă le vizitezi o dată îți vor rămâne mereu în gând. Pleșa, Botiza, Drăguș și Firijba sunt doar câteva dintre ele.
Pleşa
În Bucovina, foarte aproape de Gura Humorului, se află un sat locuit în mare parte de polonezi, descendenții celor care au ajuns aici în urmă cu 180 de ani, după ce au fugit de inundaţiile din Ucraina. Casele construite pe coline, peisajele și aerul din Pleșa te vor lăsa fără suflare. Aşa că, dacă ajungi aici, unde rareori calcă picior de turist, o să te bucuri de natură, de cultura și tradițiile oamenilor de aici, dar și de gastronomia şi tradiţiile poloneze.
Botiza
În inima Maramureşului, pe Valea Izei, te aşteaptă un ţinut de poveste, un loc în care timpul parcă stă pe loc. Botiza a fost atestată documentar în 1373, sub denumirea de Batizha, şi se mândrește cu mănăstirea Botiza, dar și cu izvorul cu ape minerale Borcut.
Alun
Situat în Ţinutul Pădurenilor, aici locuiau în urmă cu aproape jumătate de secol peste 100 de familii. Satul are o vechime de aproape 300 de ani, iar localnicii munceau în trecut în cariera de marmură de la marginea satului şi în minele din Ghelari. Colectivizarea făcută de comunişti i-a alungat pe oameni, la fel cum combinatul siderurgic din Hunedoara i-a atras la oraş. Astfel că au rămas în sat doar bătrânii.
Drăguş
Aflat la 90 de km de Braşov, satul seamănă cu o aşezare bavareză, iar asta pentru felul în care a fost modernizat. Drăguș a fost desemnat de altfel în anul 2018, Sat Cultural al României. Drăguş este la propriu un sat de poveste, aici chiar te poţi întâlni cu Ileana Cosânzeana, Făt Frumos, Zmeul sau Baba-Cloanţa.
Firijba
Satul Firijba din comuna Popeşti, judeţul Vâlcea, este cunoscut ca fiind cel mai vechi sat din România. Este o așezare izolată, cu drumuri neasfaltate, însă acest lucru nu constituie un impediment pentru cei care vor să îl viziteze.