Maria Tănase rămâne o legendă a muzicii populare românești. Despre Pasărea măiastră a muzicii noastre s-au scris multe, destinul său fiind unul atât de trist. Deși a cunoscut culmile celebrității, îndrăgita artistă nu a avut o viață prea ușoară.

La 15 ani, Maria Tănase a participat la concursul „Miss România”, organizat încă de pe atunci în țara noastră. Artista a pierdut însă proba costumelor de baie.

De frumusețea sa nativă s-a îndrăgostit un medic de la Spitalul Central cu care ea a rămas însărcinată la doar 16 ani. Doctorul i-a propus să renunțe însă la copil, chiar dacă artista rămânea cu riscul de a nu mai putea face copii niciodată.

Maria avea o croitoreasă care îi făcea cele mai frumoase rochii, concepute special pentru scenă și spectacolele pe care marea noastră artistă le susținea, la acea vreme, atât în țară, cât și în străinătate.

La ultimul său turneu (în 1963), Maria Tănase află că suferă de cancer la sân. Medicii i-au spus atunci că operația este inevitabilă, însă ea a refuzat acest lucru. La scurt timp după, cancerul a ajuns să îi atace plămânii. Cu toate astea, ea nu a renunțat la tutun. Ar fi fost în stare să fumeze și în somn, nota Gaby Mihăilescu în cartea sa, Maria cea fără de moarte.

Chiar dacă i s-au oferit sume mari de bani, Maria Tănase a refuzat să cânte la nunți.

Considerată o adevărată divă a acelor vremuri, artista a avut o relație de câțiva ani cu marele Constantin Brâncuși, dar a trăit și o poveste de dragoste cu un spion francez, pentru care și-ar fi vândut, se pare, o parte din avere ca să îl scape din închisoare.

Sursa FOTO: libertatea.ro