Pe 6 decembrie, în fiecare an, ortodoxii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, ”Făcătorul de minuni”. Iată câteva lucruri pe care fiecare român ar trebui să le cunoască!
Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut in localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de creștini înstăriți. Acesta și-a dat întreaga moștenire, pentru a-i ajuta pe nevoiași.
Copiii primesc dulciuri în ghetuțe și sub brad.
Există și obiceiului ca Sfântul Nicolae să dea o nuia celor neascultători.
Tot tradiția spune ca nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Crăciun, înseamnă ca Sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
În tradițiile românești, Sfântul Nicolae vine pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie. Tot el apară soldații în război, motiv pentru care aceștia îl invocau în timpul luptelor; ajuta văduvele, orfanii și fetele sărace care își doreau să se mărite.
Se pare că Sf. Nicolae a izbăvit de la moarte pe trei bărbați năpăstuiți pe nedrept.Pe când aceștia erau în închisoare au aflat de timpul când aveau să fie omorâți și au chemat pe sfânt în ajutor.
În unele zone, copii îi lasă lui Moș Nicolae apă și morcovi pentru calul său.
Dacă la Sfântul Andrei se pune la încolțit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovada iertării greșelilor, după cum spun tradițiile populare.