Nicăieri în lumea asta mare cătina nu conține atât de multe principii active, vitamine, minerale și aminoacizi ca cea din România. Cel puțin asta susțin cercetătorii…
Cunoscută și sub denumirea de ginsengul românesc, cătina este un tonic excelent, ajutând organismul atât la efortul intelectual, cât și la cel fizic. Mai mult, proprietățile antioxidante ale combinației de cătină cu mierea de albine sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar (poate vindeca orice viroză respiratorie sau răceală), iar infuzia cu fructe proaspete de cătină este recomandată în cazul anemiilor, a gutei sau a reumatismului.
Cătină cu miere
Într-un borcan de 800 ml, se zdrobesc 500 g boabe de cătină, peste care se adaugă 500 g miere. Se consumă zilnic câte o linguriță din acest preparat, mai ales în anotimpul răcoros. Timp de trei săptămâni se lasă la macerat într-un borcan închis și în frigider, proporția ideală fiind de două părți miere și o parte cătină. Este recomandat ca boabele de cătină să fie zdrobite și cojile aruncate.
Infuzie de cătină
Infuzia din fructe proaspete de cătină este recomandată în tratarea urticariei, a nevrozelor, gutei, anemiei, heptatitei sau a reumatismului. Aceasta se prepară din două linguri de fructe zdrobite peste care se toarnă jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă preț de 10 minute acoperit, se strecoară și se bea lichidul pe parcursul întregii zile. (Sursa FOTO: libertateapentrufemei.ro)