Poate nu știați, dar Mănăstirea Peri aflată în zona Maramureșului este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Ea a intrat în Cartea Recordurilor, având o înălțime de 78 de metri.

Mănăstirea Peri Săpânţa este unul dintre cele mai reprezentative lăcăşuri de cult din zona Maramureşului. Este amplasată lângă o pădure seculară, la numai 800 de metri de graniţa cu Ucraina şi la 25 de km de Negreşti Oaş. Turla lăcașului are o înălţime impresionantă, fiind o atracţie turistică ce stârneşte mereu interesul turiştilor.

Pe scurt, istoria lăcașului sună cam așa: în anul 1391, pe vremea voievodului maramureşan Dragoş, a fost ridicat un mic schit de piatră. Mai bine de 300 de ani, această biserică de piatră a fost folosită ca sediu al Episcopiei Române a Maramureșului, fiind ulterior ridicat de către meșterul Ioan Macarie un lăcaş care să servească drept loc de rugăciune pentru comunitatea greco-catolică din împrejurimi.

Mănăstirea care se găseşte în prezent la Săpânţa a fost ridicată în memoria vechiului lăcaş, distrus de câtre armata austrică în anul 1761.

Cât privește actuala construcţie, ei bine ea este tipică bisericilor din lemn maramureşene, însă are câteva caracteristici deosebite: pridvor în formă pentagonală, demisol şi un etaj în trei trepte ce ajunge la înălţimea de 56 de metri.

Cei ce vizitează acest lăcaş au de asemenea multe alte obiective turistice în împrejurimi, unul dintre cele mai cunoscute şi interesante fiind Cimitirul Vesel.