Duminica de Paște se petrece întotdeauna acasă, cu masa îmbelșugată și familia adunată, căci Învierea Domnului trebuie sărbătorită și prețuită așa cum se cuvine. Așadar, nu există casă de român adevărat să nu aibă pe masă: ouă roșii, pască sau friptură de miel.

Ouăle roșii

Vopsitul ouălelor cu vopsea roșie este cel mai răspândit obicei de Paște. Tradiţia spune că ouăle se vopsesc în Joia Mare și se pun cu mare cinste pe masă, în ziua de Paște, ca toți membrii familiei să le ciocnească, după cum e obiceiul. Sfat: Înainte de a vă apuca de vopsit ouăle, acestea trebuie spălate bine, pentru a fi degresate. Ideal este să folosiţi detergent de vase, iar apoi trebuie să le clătiţi bine, sub jet de apă călduţă.

Pasca

Pasca se prepară în mod tradițional în ajunul Învierii, fiind un preparat nelipsit de pe mesele românilor. Rețeta tradițională este asemănătoare cu cea a cozonacului, dar se adaugă brânză dulce și stafide. Aluatul dospit se umple cu brânză de vaci, smântână și stafide și este modelat de obicei în formă rotundă, considerându-se prin tradiție că rotunde erau și scutecele lui Hristos. Apoi, pe margini se așează un colac împletit în trei, iar la mijloc se face o cruce din aluat, aceasta simbolizând crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Mielul

Mielul este simbolul Mântuitorului Iisus, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea. La români, toate familiile servesc la masa de Paște carne de miel, pe care o prepară sub diverse forme. Fie că este vorba despre friptură, drob sau ciobă de miel, cu toții se bucură de carnea gustoasă.

Paște fericit tuturor românilor!