Vine perioada Sărbătorilor, iar cel mai dorit desert este cu siguranță cozonacul pufos, făcut ca la bunica acasă. Astăzi, ne-am gândit la rețeta moldovenească de cozonac!

Ingrediente. Pentru aluat, aveți nevoie de: 1,2 kg făină, 4 ouă, 2 cuburi drojdie proaspătă, 500 ml lapte, 100 g unt, 100 ml ulei, 200 g zahăr, 3-4 plicuri zahăr vanilat, coajă de lămâie, 1 linguriță esență de rom.

Pentru umplutură, aveți nevoie de: 500 g nuci, 2-3 linguri cacao, zahăr, după gust, 1 linguriță esență de rom, 1 ou, pentru uns.

Mod de preparare:

Drojdia se freacă cu 2-3 linguri de zahăr, se adaugă apoi 2 linguri lapte cald și făină până obțineți o pastă. Lăsați maiaua să crească până când își dublează volumul, apoi o puneți peste făina care a fost deja cernută. Se adaugă un ou și trei gălbenușuri, untul topit, uleiul, aromele și apoi puteți să frământați. Se toarnă treptat laptele cald, în care ați dizolvat zahărul. Frâmântați până când obțineți un aluat moale, dar care nu se mai prinde de marginile vasului. Îl acoperiți și-l lăsați să crească până când își dublează volumul. Măcinați nuca și o amestecați cu albușurile rămase, adăugați cacao, cu arome și zahăr, după gustul fiecăruia.

Apoi, luați aluatul și  în jumătate și întindeți două foi cu mâna. Puneți pe fiecare foaie jumătate din cantitatea de nucă, o întindeți și rulați cozonacii, pe care îi puneți în tăvi tapetate. Nu vă grăbiți să îii bagați la cuptor, ci îi mai lasați să crească 30-40 de minute, apoi îi ungeți cu ou și îi dați la cuptor, până când se rumenesc. (Sursa: clickpoftabuna.ro)