Florin Cramariuc este Președintele Asociației Meșterilor Populari din Bucovina – meșter talentat care aduce cu sine arta străveche a prelucrării lemnului. A învățat meșteșugul de la bunicul său, iar în timpul şcolii a participat la numeroase concursuri pe meserii la care a obţinut numeroase diplome şi premii.
Lingurile sale și lăzile de zestre încrustate cu horjul și ornamentate cu motive zoomorfe ne fac cinste nouă, românilor.
Când ați început să sculptați în lemn?
Când am putut ține un cuțit în mână, să pot ciopli cu el. Cred că aveam 3 anișori… Am învățat de la bunicul. Era meseriaș bun, cunoscut în zonă.
Din ce zonă a țării veniți?
Din zona de munte a Bucovinei, din Breaza.
Vă mai aduceți aminte ce obiect v-a ieșit din mână?
Prima dată, am bătut niște cuie pe pragul casei bunicului. Și în ziua de azi sunt acolo.
Cum a evoluat drumul dvs. în acest meșteșug atât de frumos?
Am început la școala generală, am avut un maestru bun care ne-a tot învățat acest meșteșug. Apoi, am urmat o școală de specialitate, o școală de arte. Și s -au făcut iată 40 de ani. Și soția mea iubește acest meșteșug. Împreună confecționăm cu dragoste toate obiectele pe care le vedeți.
Unde vindeți?
La târguri vindem, pentru că acolo vin oamenii interesați într-adevăr de produse din lemn, de artă, nu cei care preferă plasticul…
Copiii vă calcă pe urme?
Copiii mei predau chiar cursuri prin diferite proiecte. Știu să facă asta, am avut ucenici chiar și preoți care și astăzi lucrează în lemn, au învățat de la mine.