Pe meșterul Florin Poptean l-am cunoscut la un Târg organizat la Muzeul Țăranului Român. Îmbrăcat în straie populare, Florin Poptean își expunea obiectele realizate de propriile mâini și le povestea celor curioși câte ceva din tainele cioplitului în lemn.

Cum a început pasiunea dumneavoastră pentru lemn?

Venim dintr-o zonă de munte din Munții Apuseni, casele erau din lemn, gardurile din lemn, multe obiecte din jurul casei erau din lemn, așa că plăcerea de a scobi în lemn era evidentă. Am învățat de la tata, care lucrează în lemn, care  și el a învățat de la bunicul… Practic, m-am născut între lemne.

Vă mai aduceți aminte care a fost primul obiect din lemn făcut chiar de mâinile dvs.?

Mi-a plăcut și m-a atras acest meșteșug, lemnul fiind un material la îndemână.. Prima dată am făcut o botă, apoi tot felul de încrestături în lemn. Când eram copii, toată lumea avea o brișcă- briceag- și mă jucam cu el, la început pe un lemn de alun…

De unde vă procurați lemnul? E greu de găsit acum?

Din pădure, lemnele de foc, sau dacă cineva are un prun uscat și îmi spune că îl pot folosi și cam așa. Din păcate la noi un depozit generos de lemne nu există. Nu există un depozit de unde eu ca meșter care iubesc lemnul și confecționez din lemn tot felul de obiecte să pot procura materia primă. Ne descurcăm cum putem…

Ce vindeți cel mai mult?

Vând boluri, jucării, cruci, titireze…

Cât timp vă ia să confecționați un titirez?

Cam 10 minute cele simple și încă 10 minute pentru cele cu grafică. Depinde de zile, de inspirație.

Unde vă vindeți produsele?

Le vindem la târguri sau la diferite magazine. Din păcate piața românească nu e o piață absorbantă de produse din lemn.