Gavril Oșan promovează și duce mai departe unul dintre cele mai frumoase meșteșuguri românești- sticlăria.

Născut pe 27 mai 1965, în Bârsăul de Sus, judeţul Satu Mare, Gavril a învățat tainele sticlei, de unul singur, la o fabrică din zonă.

„Mi-a plăcut să muncesc la sticlărie. Nu m-a învăţat nimeni să fac obiecte din sticlă, am învăţat de unul singur“, povesteşte meşterul.

După Revoluție, meșterul a înțeles că meşteşugul popular poate fi ridicat la nivel de artă şi a exploatat acest lucru. A venit să lucreze la București pentru un artist plastic. Gavril a lucrat un an şi jumătate pentru Silviu Dancea, iar de 18 ani lucrează ca tehnician la Universitatea Naţională de Arte.

„Eu le predau studenţilor tehnologia sticlei şi teoria, dar totodată le arăt şi partea practică a acestui proces. Îi învăţ cum să lucreze la ţeavă, ce se poate face din sticlă, cum se lucrează sticla şi alte lucruri.“, spune pentru adevărul.ro meșterul.

Gavril Oșan realizează în prezent numai obiecte de artizanat, el confecţionează vaze, pahare, platouri, boluri, sfeşnice, clopoţei şi globuleţe.

Mai mult, meșterul se mândrește cu prima sa expoziţie de la Muzeul Naţional de Geologie, intitulată „De la Nisip… la Sticlă“.

Sursa foto: https://www.manufacturat.ro/manufacturier/gavril-osan/