Gem și sirop de măceșe. Rețete de încercat acasă

0
4399

Măceșele sunt fructe într-adevăr miraculoase. Consumul regulat al acestor fructe mici și roșii ajută la prevenirea ori vindecarea unor afecţiuni precum artrita, infecţiile urinare, gastrita ori infertilitatea, dar și la reglarea funcţiei rinichilor. Prin urmare, fiecare gospodină ar trebui să aibă în cămara sa fie un gem de măceșe sau o sticlă de sirop.

Gem de măceșe

Pentru 12 borcane de 400 ml, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 4 l pastă de măceşe și 1,5 kg zahăr.

Mod de preparare: Puteți cumpăra direct pasta de măceșe sau o puteți prepara chiar voi acasă. Se fierb măceşele, se strecoară, apoi se trec de mai multe ori printr-o sită foarte deasă pentru a înlătura puful(perii) pe care-i conţin fructele de măceş. Însă, cel mai rapid este să cumpărați direct pasta de măceșe, care se amestecă cu zahărul și se pune în cratiță să fiarbă la foc mic. Cantitatea de zahăr poate varia și în funcție de cât de dulce doriți să iasă gemul.

Se fierbe până când se obține consistența dorită, în jur de o oră… Gemul fierbinte se pune în borcane, se pun apoi capacele și se lasă în cuptorul călduț până se răcesc. (Sursa bucataras.ro)

 

Sirop de măceșe

Siropul de măceșe este o băutură miraculoasă.

Ingrediente: 1 kg măceșe, 2 kg zahăr, 4 l apă și sucul de la o lămâie.

Mod de preparare: Se spală 1 kg de măceșe, după ce le-ați îndepărtat codițele și apoi se toacă mărunt la blender. După ce le-ați mărunțit, turnați-le într-o oală cu apă fierbinte. Apa se pune la fiert și, după primul clocot, se toarnă peste măceșe. Se lasă 12 ore  la macerat , de preferat peste noapte. După aceea, se strecoară, iar lichidul rezultat se amestecă cu zahăr. Se pune din nou la fiert până se topește zahărul, iar siropul capătă o consistență ușor îngroșată. Se adaugă apoi zeama de lămâie și se toarnă cât este cald în sticle. Se capsează și se împăturesc în hârtie, să se răcească lent. Siropul se păstrează la loc răcoros.