Olarul Cornel Sitar provine dintr-o familie faimoasa din Maramureș, care, datorită valorii ceramicii pe care o produce, a ocupat o poziție importantă în România. Promotorii au fost părinții lui Cornel Sitar, Florica și Petru, doi olari înzestrați cu sensibilitate și talent, care au transformat meșteșugul în artă și l-au transmis mai departe celor 5 copii ai lor.

Astăzi Cornel Sitar duce mai departe tradiția. El lucrează cu roata olarului din 1962, de când avea 13 ani și anual realizează peste 12.000 de piese din ceramica, fiind unul dintre cei mai mari meșteri populari ai Maramureșului. Cornel Sitar modelează vasele din lut împreună cu fratele său, Liviu, iar arta ornamentării revine soțiilor acestora, Mărioara și Angela. Astfel întreaga familie este implicată activ în susținerea acestui meșteșug.

Măiestria cu care Cornel Sitar modelează ceramica este dublată de un efort continuu de a descoperi și revitaliza formele, ornamentele și cromaticile dintr-o serie de centre care astăzi nu mai există. El a reușit să reintegreze în circuitul valorilor contemporane forme și motive ale ceramicii demult uitate.

Toate vasele realizate de Cornel Sitar sunt uniform acoperite, în timp ce cromatica rezulta armonios din îmbinarea nuanțelor de alb, ocru, galben, roșu aprins, negru închis, maro deschis și foarte mult albastru. Ornamentele sunt desenate liber sau geometric și reprezintă o combinație a imaginilor astrale, geomorfice, florale și zoomorfe într-o compoziție potrivită. Realizate cu ajutorul degetului, cornului sau pensulei, ornamentele prind formă și vigoare, înzestrând desenele cu expresii care deseori au o semnificație anume: cercul, șarpele, calea rătăcită, pomul vieții, pasărea sufletului.

A avut o expoziție personală la Berna și a câștigat premiul special la „Târgul Olarilor” din Germania, cel mai renumit în acest domeniu. Mai mult, cele peste 120 de diplome naționale și internaționale pe care le-a obținut de-a lungul anilor sunt doar câteva din dovezile măestriei sale.

Unele din lucrările sale au ajuns în colecțiile personale ale prințului Akishino al Japoniei și la Regina Rania a Iordaniei. Prințul Sturdza, Laura Bush sau primarul orașului Lyon sunt doar câteva persoane care au mai primit în dar obiecte de ceramică făcute de Cornel Sitar.

 

foto: Art&Craft, StudentIQ, SibiuNews, Travel with a Smile